Raportul Administratiei

Raportul Administratiei

Raportul Administratiei Pashinyan 2022 mentioneaza directiile discutiilor cu Azerbaidjan

Administratia Pashinyan a publicat raportul pentru 2022 al Programului de Guvernare, mentionând detalii despre negocierile cu Azerbaidjan.

Discutiile cu Azerbaidjan au continuat în urmatoarele directii principale:

  • Tratat de pace si stabilire de relatii
  • Solutionarea conflictului din Nagorno Karabakh
  • Deblocarea transporturilor regionale si a conexiunilor economice
  • Delimitare si securitate
  • Probleme umanitare

Separarea semnarii tratatului de pace de procesul de solutionare a conflictului din Nagorno Karabakh ramâne acceptabila pentru Armenia, cu logica ca sunt dezvoltate mecanisme internationale de discutii între Stepanakert si Baku. Formarea unor mecanisme garantate pentru abordarea securitatii si drepturilor armenilor din Nagorno Karabakh – din nou cu vizibilitate si implicare internationala – este semnificativa pentru Armenia.

În contextul tratatului Armenia-Azerbaijan, dezvoltarea garantiilor de securitate a teritoriului de 29.800 de kilometri patrati ai Armeniei este cruciala pentru guvernul armean, precum si formarea unui mecanism practic de solutionare a eventualelor interpretari gresite si dispute cu privire la textul tratatului.

Raportul noteaza ca, în conformitate cu reuniunile din 6 octombrie 2022 de la Praga si 31 octombrie de la Soci, Armenia si Azerbaidjan au confirmat angajamentul de a-si recunoaste reciproc integritatea teritoriala si suveranitatea pe baza Cartei ONU si a Declaratiei Alma Ata din 1991. Conform declaratiei de la Soci, cele doua tari au convenit în mod clar sa se abtina de la utilizarea fortei sau de la amenintarea cu forta si sa discute si sa rezolve toate problemele litigioase exclusiv prin respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale.

Raportul adauga ca Armenia este interesata de deblocarea conexiunilor economice si de transport regionale si este pregatita sa o implementeze cât mai curând posibil, în conformitate cu legislatia armeana, în cadrul proiectului Rascrucea Armeniei. Noile oportunitati de circulatie a marfurilor, marfurilor si cetatenilor vor creste semnificativ atractivitatea Rascrucii Armeniei pentru transportul international si regional de pasageri si marfuri si vor sublinia semnificativ rolul logistic neexploatat al Armeniei în regiune, care va asigura, la rândul sau, securitate si stabilitate suplimentare. garantii.

Acordurile cu Azerbaidjan cu privire la o serie de probleme umanitare ramân nesolutionate. În ciuda termenilor declaratiei trilaterale din 9 noiembrie 2020, Azerbaidjanul continua sa tina în custodie 33 de cetateni armeni capturati. Armenia urmareste problema returnarii cetatenilor sai în toate instantele internationale, inclusiv CEDO si CIJ.

31 de prizonieri au fost repatriati în 2022.

Problema persoanelor disparute ramâne semnificativa în relatiile dintre Armenia si Azerbaidjan. 975 de persoane din partea armeana sunt date disparute (777 din Primul Razboi din Nagorno Karabakh, 196 din Al Doilea Razboi din Nagorno Karabakh si 2 din agresiunea azera din septembrie.

În 2022, Armenia a transmis Azerbaidjanului trei harti cu posibilele locatii ale ramasitelor a 35 de azeri presupusi disparuti.

Armenia a depus 4 plângeri împotriva Azerbaidjanului în cadrul CEDO în 2022 cu privire la încalcarile în masa ale drepturilor omului în timpul razboiului din 2020 si în urmatoarele doua luni, tortura, rele tratamente, omor, încalcari ale dreptului la proprietate si a altor drepturi, procese ilegale împotriva prizonierilor de razboi, încalcari ale drepturilor ca urmare a ocuparii azere a teritoriului suveran al Armeniei, evenimentelor din Parukh si Karaglukh si Coridorul Lachin.

În 2022, Armenia a depus si o plângere împotriva Azerbaidjanului la Curtea Internationala de Justitie în temeiul Conventiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala.

În toate cererile interstatale, Armenia a ridicat cererile de despagubire pentru daune materiale si nemateriale.

Premierul armean si presedintele Azerbaidjan au avut 5 întâlniri mediate de UE, 1 întâlnire mediata de Rusia si o alta întâlnire mediata de SUA în 2022.

Sursa:armenpress.am

About veteranul1