Armenesti 23 martie 2023

Armenesti 23 martie 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 23 martie

Ziua Mondiala a Meteorologiei în Armenia

Armenia, împreuna cu întreaga lume, sarbatoreste pe 23 martie Ziua Mondiala a Meteorologiei. În Armenia exista peste cincizeci de statii meteorologice. Armenia este membra a Organizatiei Meteorologice Mondiale din 1961. Primele observatii meteorologice din Armenia au fost facute în 1843 la Gyumri. Poza; 25_17

Pe 23 martie 1898 se adopta Legea invatamantului secundar si superior, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituie invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale si organizeaza invatamantul superior.

Hovhannes Tumanyan

Astazi se împlinesc 100 de ani de la disparitia celui ce este considerat a fi cel mai mare poet al tuturor armenilor, Hovhannes Tadevosi Tumanyan.

Se cuvine sa ne reamintim câteva versuri din cunoscuta sa poezie „Armenii în munti”, unde descrie istoria de secole a poporului armean , luptele, spiritul invincibil si creator al patriei.

Si ochii nostri se uita cu dor la
stelele îndepartate , Tatal
Ceresc,
Când se va deschide o dimineata stralucitoare
în muntii armenesti,
în Muntii Verzi?

Violonistul armean Hayk Kazazyan

Pe 21 martie violonistul armean Hayk Kazazyan (41 de ani, nascut la Erevan) a interpretat cu orchestra Filarmonicii din Petersburg dirijata de celebrul violoncelist si dirijor Alexandr Rudin, concertul pentru vioara în mi minor,op.64 de Felix Mendelssohn.Programul a mai cuprins: Mozart: Muzica de balet din  Idomeneo , K.367 si Felix Mendelssohn Simfonia a 3-a în La minor, Op. 56, cunoscuta si sub numele de „Scotiana”.Puteti asculta si vedea interpretarea de exceptie a lui Hayk Kazazyan pe: https://www.youtube.com/live/qziMqnzbmac?feature=share

 

About veteranul1