Armenesti 19 februarie 2023

Armenesti 19 februarie 2023

Journal de la semaine 18/02/2023 présenté par Harout MARDIROSSIAN 

https://fb.watch/iMy4n-Sxex/

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 19 februarie

154 de ani de la nasterea marelui poet armean Hovhannes Tumanyan.

Ziua daruirii cartii

Uciderea ofi?erului armean Gurgen Margaryan

Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano

154 de ani de la nasterea marelui poet armean Hovhannes Tumanyan.

Astazi comemoram 154 de ani de la nasterea marelui poet armean Hovhannes Tumanyan.Sa ne reamintim câteva versuri din poezia “Candela luminatorului” în talmacirea poetului român Haralambie Gramescu (1926-2003).

O candela vegheaza-n zori,

Sus, între stelele noian,

Aprisa de Luminator

În bezna cerului armean.

…………………………………………….

Când tara zace sub cenusi

De bezne care-ntruna cresc,

Când spaimele-si cladesc culcus

În bietul suflet omenesc.

………………….

Ziua daruirii cartii

Pe 19 februarie, în Armenia este sarbatorita la nivel national – Ziua daruirii cartii .

SA NU UITAM NICIODATA

Pe 19 februarie 2004 ofiterul azer Ramil Safarov l-a ucis pe ofiterul armean Gurgen Margaryan la Budapesta cu un topor .

Gurgen Artush Margaryan , locotenent al armatei Armeniei s-a nascut la 26 septembrie 1978 la Erevan.

Este înmormântat în panteonul militar Yerablur. Din 11 ianuarie 2004 , Gurgen Margaryan participa la cursurile de limba engleza în cadrul Parteneriatului NATO pentru Pace. Pe 19 februarie, a fost ucis miseleste de Ramil Safarov , care l-a lovit în fata cu un topor în timp ce dormea, aproape taindu-i capul de pe corp . Safarov a fost condamnat la închisoare pe viata în Ungaria pentru crima brutala. În august 2012, el a fost extradat în Azerbaidjan pentru a-si ispasi pedeapsa. Safarov a fost primit ca un erou în tara si a fost gratiat de presedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev.

Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano

Pe 19 februarie 1978 a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso-turc.Implicatiile pentru armeni a tratatului.

Dupa toate evenimentele tragice petrecute cu populatia armeana a Imperiului Otoman în secolul al XIX-lea, intelectualitatea armeana si-a dat seama ca, fara interventie externa, armenii care traiau pe pamânturile lor istorice si care la acea vreme faceau parte din statul turc , nu au viitor  .

„ Chestiunea armeana ”

Pentru prima data pe scena internationala, „ Chestiunea armeana ” a aparut în procesul de dezvoltare a conditiilor pentru pacea de la San Stefano, deoarece reformele turcesti anterioare care au introdus principiile egalitatii în rândul populatiei crestine si musulmane din Imperiul Otoman au ramas complet nerealizate.

Populatia armeana a fost supusa exterminarii sistematice, impozitarii neloiale, administrarii represive si jafurilor . Pe masura ce pozitia armenilor s-a înrautatit, constiinta lor nationala a crescut, mai ales în rândul tinerilor, care primeau adesea educatie în Rusia sau în tarile europene  .

În legatura cu jafurile în masa si raidurile regulate ale bandelor kurde si circasiene, armenii cautau mijlocirea Rusiei. Dupa victoria Rusiei în razboi, reprezentantii inteligentei armene si ai clerului s-au îndreptat catre Rusia cu o solicitare de a include prevederi specifice privind autoguvernarea vilaieturilor armene din Anatoliei de Est pe agenda conferintei de pace. Rezultatele pacii de la San Stefano i-au satisfacut doar partial pe armeni .

Obligatiile Portii

Conform articolului 16 al acordului: Poarta a fost obligata sa efectueze reforme în vilayetele armenesti si si-a asumat si obligatia de a oferi garantii de securitate pentru populatia crestina de raidurile kurzilor, circasienilor si sirienilor. Armata rusa a ramas pe teritoriul vilaietului Erzurum pâna când împaratul Alexandru al II-lea s-a convins de suficienta masurilor luate pentru asigurarea si garantarea sigurantei populatiei crestine  . Rusia a primit Batum, Ardagan, Kars, Alashkert si Bayazet , Olti , Artanuj , Arvin ,  Kaghzvan si Khumar .

Cu toate acestea, sub o mare presiune din partea Marii Britanii, care sprijinea Turcia a început o revizuire a rezultatelor pacii de la San Stefano. Austro-Ungaria a oferit si sprijin diplomatic Turciei  . Aflând despre revizuirea rezultatelor acordului, delegatiile armene au mers la Paris si Berlin, unde asteptau asistenta în rezolvarea problemei lor de la puterile europene, dar nu au gasit-o în niciuna dintre capitalele celor doua state. Rusia a ramas singura de partea armenilor  .

 

 

 

About veteranul1