Armenesti 8 februarie 2023

Armenesti 8 februarie 2023

Biserica armeana se redeschide în Chennai- India

La trei ani de la ultima slujba, Biserica Armeneasca, veche de 251 de ani, s-a redeschis,astazi, duminica, la ora 10:00, pentru cei cinci armeni care traiesc în oras.

Slujba are loc în amintirea reverendului Harutyun Shamvonyan, considerat parintele jurnalismului armean, care a murit la 9 februarie 1824. Shamvonyan, editorul si editorul primei reviste armeane tiparite „Azdarar”, publicat în Madras în 1794, a fost si vicarul bisericii din Madras timp de patru decenii.

Slujba este tinuta în limba armeana de reverendul Parinte Dajad Tsaturyan, pastorul armenilor din India si director al Colegiului Armenian si al Academiei Filantropice din Kolkata.

Biserica Armeneasca a fost construita în 1772. Alaturi se afla o curte a bisericii unde aproape 350 de armeni, inclusiv Shamvonyan, au fost înmormântati. Biserica este renumita pentru clopotnita sa, unde fiecare clopot cântareste 150 kg. Îngrijitorul bate clopotele în fiecare duminica la ora 9.30, precum si atunci când un armean viziteaza biserica. Duminica aceasta, clopotelul a sunat pentru un nou început.

Sursa:timesofindia.indiatimes.com

IERUSALIM

Un armean a descris atacul politiei israeliene asupra unui cartier armean din Ierusalim, care a început când colonistii israelieni au încercat sa obstructioneze traficul pe strada Patriarhiei Armene, apoi au pulverizat cu piper doi armeni.

Comunitatea armeana din Ierusalim, una dintre cele mai vechi din lume, a fost recent tinta unei serii de atacuri ale extremistilor israelieni. Ca membri ai comunitatii crestine palestiniene, armenii sunt vizati în principal din cauza religiei lor, deoarece Patriarhia armeana a Ierusalimului îsi propune sa ramâna neutra în conflictul israelo-palestinian.

https://youtu.be/iiMGuCCSD_8

Sursa:middleeasteye.net

Starea Uniunii

Congresmanul Adam Schiff (D-Burbank) a anuntat ca Reprezentantul permanent al Republicii Nagorno Karabakh în Statele Unite, Robert Avetisyan, va fi invitatul sau la discursul presedintelui Joseph R. Biden privind starea Uniunii. Avetisyan ocupa functia de Reprezentant Permanent al Republicii Nagorno Karabakh  din 2009. Anterior a detinut mai multe functii în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Nagorno Karabakh. Presedintele Joe Biden îsi va rosti discursul privind starea Uniunii marti, la 18:00 PT/21:00 ET.

Sursa:asbarez.com

Ce face ca pâinea cu amprenta armeana sa fie unica

https://www.tastingtable.com/1183105/what-makes-armenian-fingerprint-flatbread-unique/

Trei filme armenesti la festivalul international de film din Franta

Trei filme armenesti vor fi proiectate la Festivalul International de Film de la Nantes (Univerciné Nantes), care va avea loc în Franta în perioada 7-12 februarie.

Filmele includ „Zulali” de Hayk Ordyan, „Rasaritul Aurorei” de Inna Sahakyan si „Village of Women” regizat de Tamara Stepanyan.

Proiectiile de filme armenesti au fost organizate de comunitatea armeana din Nantes.

Sursa:panorama.am

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 8 februarie

Pe 8 februarie 1990 prin Decizia Judecatoreasca 156/1990 se înfiinteaza Uniunea Armenilor din România. Uniunea Armenilor din România a fost înfiintata, initial, în anul 1919 de catre armenii bastinasi  pentru a ajuta armenii ce îsi cautau un refugiu în România, dupa Genocidul din 1915. U.A.R. a oferit, la acea vreme, documente de sedere unui numar de 4283 de imigranti armeni si a prelungit biletele de nationalitate la 3269 de armeni. Organizatia a functionat pâna la instaurarea comunismului, dupa care s-a dizolvat.

Biserica armeana din Iskenderun a fost avariata de cutremurul din Turcia

Sursa: news.am

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1