Armenesti 4 ianuarie 2023

Armenesti 4 ianuarie 2023

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 4 ianuarie.

S-a nascut la Moscova in 1966 , Tigran Keosayan ,regizor, actor si scriitor. Este fiul regizorului si compozitorului Edmond Keosayan si a actritei Laura Gevorkyan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

CONCERTO DI CAPODANNO – DANUBIO BLU – Orchestra e Coro del Teatro Massimo Palermo

https://youtu.be/0kjH5LnRrgI

3.

Federatia Internationala de Sah (FIDE) a publicat clasamentul primilor 100 de sahisti pe luna ianuarie 2023.

Gabriel Sargsyan este pe locul 41, în timp ce medaliatul cu bronz la Campionatul Mondial Blitz, Hayk Martirosyan, este pe locul 57.

Fostul jucator de sah al echipei Armeniei, GM Levon Aronian, care reprezinta acum SUA, este pe locul 17.

În clasamentul feminin, Elina Danielyan este pe locul 35, Mariam Mkrtchyan pe locul 69, Lilit Mkrtchyan pe locul 70 si Anna Sargsyan pe locul 85.

Surs?:armenpress.am

4.

Genocide Watch

Genocide Watch solicita autoritatilor americane sa impuna sanctiuni Azerbaidjanului si sa trimita asistenta umanitara de urgenta oamenilor din Artsakh (Nagorno-Karabakh).

„Guvernul SUA trebuie sa condamne actiunile Azerbaidjanului si:

1) Aplicati Sectiunea 907 si opriti toata asistenta militara a SUA catre Azerbaidjan.

2) Impunerea de sanctiuni Azerbaidjanului, folosind legile Magnitsky si toate celelalte instrumente legale aplicabile.

3) Trimiteti asistenta umanitara de urgenta – pe calea aerului sau terestra – celor 120.000 de armeni care sufera o criza umanitara”.

Sursa:panorama.am

5.

Primarul din Los Angeles, Karen Bass.

Primarul din Los Angeles, Karen Bass, solicita încetarea blocarii de catre Azerbaidjan a Coridorul Lachin, singurul drum care leaga Artsakh (Nagorno-Karabakh) de Armenia si lumea exterioara.

„Sunt alaturi de comunitatea armeana de aici din Los Angeles, cerând încetarea blocadei coridoarului Lachin”, a spus ea astazi.

„Trebuie sa demonstram în mod clar angajamentul nostru fata de libertate, ajutând oamenii din Artsakh. Aceasta este o criza si se va agrava doar cu inactiune. Sunt vieti în joc”, a adaugat primarul.

Sursa:panorama.am

6.

Soghomon Tehlerian si asasinarea lui Talaat Pasa

„Povestea din spatele lui Soghomon Tehlerian si asasinarea lui Talaat Pasa” va fi subiectul unei prezentari sustinute de Ara Sarafian, la ora 19, luni, 23 ianuarie 2023, în Centrul de Afaceri al Universitatii, Auditorium Alice Peters, din Fresno State. Ara  Sarafian este istoric arhivist si director executiv al Institutului Gomidas (Londra). El este specializat în istoria otomana târzie si în Armenia moderna, inclusiv în genocidul armean.

Remembrances: The Assassination of Talaat Pasha (Londra: Gomidas Institute, 2022 este prima traducere în limba engleza a memoriului lui Tehlirian, care a fost publicata initial de Housaper (Cairo) în 1953. Este o relatare fascinanta a experientelor lui Tehlirian în timpul Primului Razboi Mondial, fiind martor la genocidul armean si nevoia sa viscerala de a razbuna uciderea a peste un milion de armeni, inclusiv a 84 de membri ai propriei sale familii.

Prezentarea va fi transmisa în direct pe canalul YouTube de Studii Armene .

7.

Scoala primara armeana Khorenyan în vârsta de 207 de ani din Istanbul se confrunta cu disparitia.

Sursa foto:anfenglish.com

 

 

About veteranul1