Armenesti 28 decembrie 2022

Armenesti 28 decembrie 2022

1.

EVENIMENTELE CULTURALE ALE ANULUI 2023

Comemorarea a 850 de ani de la moartea lui Nerses cel Gratios (Nerses Shnorhali).

Aniversarea a 120 de ani de la nasterea compozitorului Aram Khachaturyan.

Aniversarea a 100 de ani de la înfiintarea Comitetului de Stat al Cinematografiei din Armenia.

Zilele Culturii Armene vor fi organizate în diferite tari în cursul anului 2023.

2.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 28 decembrie.

A murit la 28 decembrie 1928 la Erevan, Bogdan George Yakulov, pictor si teoretician de arta. A fost ingropat la cimitirul Novodevicie. S-a nascut la Tiflis 14 ianuarie 1884.

Poza; George_Yakulov

A decedat la Erevan la 28 decembrie 1998, Edgar Hovhannisyan , compozitor , fost rector al Conservatorului Komitas. S-a nascut la Erevan la 14 ianuarie 1930.

Poza; Edgar_Hovhannisyan

A murit pe 28 decembrie 1948 la Paris, Hakob Gyurjyan, celebru sculptor. A fost primul armean care a creat o sculptura multi-gen. S-a nascut la Shushi pe 5/17 decembrie 1881.

A decedat pe 28 decembrie 2014 la Berlin,  Vahan Hovhannesyan , om politic armean.A fost ambasador al Armeniei în Germania. S- a nascut pe 16 august 1956 la Erevan .

 

S-a nascut pe 28 decembrie 1947 la Constanta,Gabriel Diradurian romancier, dramaturg si memorialist român de origine armeana.În anul 1977 se stabileste în SUA. Dupa 19 ani se reîntoarce în România. A decedat pe 13 iulie 2015 la Bucuresti.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

SA NE AMUZAM. Citesc pe „Stiri pe surse” cum la Roma, în cartierul Monteverde un domn ascunsese 20.000 de euro în bonuri de economii postale în semineu, dar sotia sa le-a aprins de Craciun si le-a ars. Întrebat de ce a ascuns atâtia bani în semineu, barbatul a raspuns: „Credeam ca este un loc sigur, unde hotii nu se uita niciodata. Sotia mea nu stia ca am ascuns cupoanele postale acolo. În fiecare an, înainte de a aprinde focul, le mutam.

O întâmplare similara s-a întâmplat în Bucurestiul nostru. Pe timpul “socialismului victorios” conducerea superioara de partid si de stat a dat dispozitie ca în ministere cei încadrati în functii cu studii superioare sa aiba o situatie familiara corespunzatoare, adica sa fie casatoriti. Un coleg trecut bine de 40 de ani a trebuit sa se însoare de urgenta, altfel trebuia sa plece din minister (întâmplarea face ca a avut o casnicie fericita). Becherul nostru îsi strângea (ascundea) banii într-o patura din dulap. Dupa casatorie doamna a început activitatea curenta de curatenie si a decis sa scuture si patura cu pricina fara sa stie de “depozitul” sotului.A iesit pe balcon si cu vrednicie a început sa scuture si nu mare i-a fost mirarea ei si trecatorilor când în vazduh au început sa zboare hârtiile de o suta de lei. C’est la vie!

4.

Potrivit DEX expresia „din rahat bici” are întelesul de a obtine o performanta notabila într-un domeniu de activitate cu resurse modeste. Asa si cu Mihail Boposov.

Mihail Boposov, un locuitor al satului Volba, din Yakutia, care este cunoscut pentru sculpturile sale din gunoi de grajd, a facut un iepure, simbol al anului 2023. Boposov a început sa lucreze la sculptura de la sfârsitul lunii noiembrie. A realizat sculptura împreuna cu fratii sai Ivan si Inokenti. Iepurele, simbolul anului, este a 12-a lucrare a lui Boposov. Iepurele Gomaghbe, de altfel, este mecanizat si îsi poate misca mâinile si loveste toba.

Sursa:hraparak.am

5.

Campionatul Mondial de Sah Rapid 2022 s-a încheiat cu victoria lui Carlsen Magnus (Norvegia). Pe locul doi s-a clasat Keymer Vincent (Germania), iar pe trei Caruana Fabiano (SUA). Românul Rapport Richard a obtinut locul opt. Din cei 10 sahisti armeni prezenti la concurs cel mai bun rezultat l-a realizat Petrosyan Manuel clasat pe locul 25.

Din cele patru sahiste armene clasarea cea mai buna a obtinut-o Danielian Elina ,locul 12. Locul întâi a revenit lui Tan Zhongyi din China.

6.

Bursa de Valori din Varsovia (WSE) a încheiat achizitionarea unui pachet de 65,03% din participatia la Bursa de Valori din Armenia (AMX.

WSE a platit 5,5 milioane PLN (1,17 milioane EUR) în prima transa din achizitia totala evaluata la 9,6 milioane PLN (2,05 milioane EUR).

Sursa: thefirstnews.com

 

About veteranul1