Armenesti 22 decembrie 2022

Armenesti 22 decembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 22 decembrie.

Ziua de pomenire a Sf. Indos si Domna , a preotului Gherikos si a douazeci de mii de martiri arsi în biserica Nicomidiana.

A decedat pe 22 decembrie 1949 la Budapesta, Avedik Félix ( Avedik Bódog ), pictor , judecator de instanta, jurnalist, redactor de ziar, avocat, istoric. Parintii sai au fost Simon Avedik si Sidonia Persián. S-a nascut pe 15 iunie 1888 la Dumbraveni. FARA FOTO.

S-a nascut pe 7 decembrie 1875 la Shushi, Hakob Garegini Hovhannisyan profesor, fondator al catedrei de biochimie  la Institutul Medical din Erevan. A murit pe 22 decembrie 1941 la Erevan. FARA FOTO.

A murit pe 22 decembrie 1972 la Erevan Mkrtich Armen , poet, prozator, traducator . S-a nascut pe 27 decembrie 1906 la Alexandropol.

Poza; armen mkr

S-a nascut la 22 decembrie 1915 la Shulaver (Tbilisi), Maro Margaryan ,  poet, traducator armean. A murit la 29 ianuarie 1999 la Erevan.

La 22 decembrie 1934 s-a nascut la Kavala (Grecia), Gia (Dziadzan) Aivazian ,bibliotecar si carturar renumit la Biblioteca Young Research a UCLA. A murit pe 10 februarie 2022 la Los Angeles.

S-a nascut pe 22 decembrie 1882 la Shusha, Shosh Arsen Terteryan critic literar armean, doctor în stiinte filologice, academician, profesor. A decedat pe 6 octombrie 1953 la Erevan. FARA FOTO.

Catedrala Armeana Sfintii Mihai si Gavril a fost primul lacas de cult din Bucuresti care a tras clopotele vestind începutul miscarilor ce au dus la fuga lui Nicolae Ceausescu si caderea comunismului. Manifestantii care au trecut, în dimineata zilei de 22 decembrie 1989, prin dreptul Catedralei au cerut preotilor cheile pentru a urca în clopotnita ca sa traga clopotele. Arhim. Zareh Baronian a permis acest lucru si la ora 12.30 clopotele s-au auzit.

S-a nascut în orasul Bârlad la 22 decembrie 1886, Ferhat St. Anton, economist, expert-contabil. A absolvit Academia Comerciala din Anvers. A fost director de banca în ora­sele Iasi, Bârlad, Falticeni si Botosani. În anul 1934 se stabileste cu familia în „Târgul lui Botas”, primind ca mostenire 300 hectare de teren arabil si o casa de la o matusa Ana, din renumita familie Manea, de sorginte armeana. În 1947, Anton Ferhat este expropiat de întreaga lui avere, pamântul fiind trecut în proprietatea statului. A fost supus persecutiilor, el si familia sa, având domiciliu fortat. La 25 septembrie 1960, Anton St. Ferhat înceteaza din viata în spitalul închisorii Vacaresti. FARA FOTO.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

La 19 decembrie 2022, consiliul orasului Zabrze (Polonia), a adoptat în unanimitate decizia de a instala un „monument care comemora 655 de ani de la înfiintarea episcopiei Bisericii Apostolice Armene din Polonia si prezenta veche de secole a comunitatii armene. „ .

Hrachya Boyajyan, consulul onorific al Republicii Armenia la Zabzhe, autorul si initiatorul proiectului, a fost prezent la sedinta consiliului orasului si care a prezentat necesitatea instalarii monumentului.

Sursa:orer.eu:

3.

Actrita Angela Sargsyan a prezentat o serie de fotografii pasionale.

https://hraparak.am/post/9224bc381dcc02bb64fc96301b1b1e09

4.

Cei mai buni 10 sportivi ai anului 2022 din Armrnia

Artur Aleksanyan (lupte, campion mondial)

Amoyan Malkhas (lupte, campion european, locul 3 la Campionatul Mondial)

Hovhannes Bachkov (box, campion european)

Gasparyan Samvel (haltere, locul 3 la Campionatul Mondial, vicecampionat la Campionatul European)

Davtyan Artur (gimnast, campion mondial, vicecampion european)

Lalayan Varazdat (haltere, locul 3 la Campionatul Mondial, vicecampioana europeana)

Arsen Harutyunyan (lupte, locul 3 la Campionatul Mondial, campion la Campionatul European)

Ani Hovsepyan (boxer, campioana europeana)

Merdinyan Harutyun (gimnastica, locul 3 al campionatului mondial, campion al campionatului european)

Lilit Mkrtchyan (tragator, campioana la Campionatul European, locul 3 la Campionatul Mondial)

Conform rezultatelor competitiei „10 cei mai buni sportivi ai anului”, fiecare sportiv inclus în primii zece va primi 5 milioane de drame.

5.

Pe 21 decembrie 2022 , a fost pus în circulatie un timbru postal dedicat temei „Anul Nou Lunar”.

Marca postala cu valoarea nominala de 500 AMD înfatiseaza Iepurele care este un simbol al Anului Nou Lunar 2023.

Timbrul postal are un format unic, imaginea Iepurelui este în relief cu folie argintie.

6.

Azi, 22 decembrie2022 , a fost pus în circulatie un timbru postal dedicat temei „Anul Nou si Craciunul”.

Timbrul postal cu valoarea nominala de 400 AMD înfatiseaza un brad stilizat, un glob si fulgi de nea care cad.

Timbrul postal are un format unic deoarece timbrul postal este acoperit cu sclipici.

 

 

 

 

About veteranul1