Armenesti 10 decembrie 2022

Armenesti 10 decembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 10 decembrie.

Sarbatoare religioasa: Sf.Nicolae din Smirna.

A decedat pe 10 decembrie 2010 la Tauzend Oaks (SUA), Michael Hakob Hakobyan, regizor si scriitor americano-armean. A fost unul din putinii armeni supravietuitori ai genocidului.  Mama lui s-a refugiat la Fresno. La Universitatea Harvard a obtinut un doctorat in relatii international. A fost autor a doua filme de exceptie pentru care a luat premiile Emmy, “ Genocidul uitat” si “Martorii genocidului armean”. S-a nascut pe 20 octombrie 1913 la Kharpert.

Pe 10 decembrie 1988  membrii Comitetului Karabakh (mai târziu Miscarea Nationala Armeneasca ) au fost arestati de guvernul URSS .

In 1991  a avut loc Referendumul pentru independenta Artsakh-ului. 98% din populatie a votat pentru independenta.

A decedat pe 10 decembrie 2004 la Erevan Khoren Babkeni Abrahamyan  , un celebru actor si regizor armean. S- a nascut   pe 1 aprilie 1930 la Erevan.

 

A decedat pe 10 decembrie 2003 la Roma, Tigran Shirinian, inginer ,profesor, ofiter în armata italiana. A absolvit Departamentul de Inginerie al Institutului Politehnic din Milano. A fost ofiter de rang înalt în Fortele Armate Italiene si profesor de inginerie spatiala la Universitatea La Sapienza din Roma. S-a nascut la Istanbul pe 12 martie 1923  .

A decedat pe 10 decembrie 1937 la Erevan,Movses Silikyan , figura militara a armatelor ruse si armene, erou national, general-maior al armatei ruse , general locotenent al armatei Primei Republici Armenia. Pe 14 septembrie 1862 s- a nascut la Vardasen.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

 În 1919 Romania semneaza Tratatele de pace cu Austria si Bulgaria, dupa incheierea primului razboi mondial, precum si Tratatul minoritatilor, care prevede pentru Romania obligatia de a acorda „tuturor locuitorilor, fara deosebire de nastere, de nationalitate, de limba, de rasa sau de religie deplina si intreaga ocrotire a vietii si libertatii lor”. Cititi cu atentie pe:

Tratatul de pace cu Austria de la Saint Germain en Laye

3.

Câstigatoarea Junior Eurovision, Malena, a fost numita ambasador UNICEF al Armeniei

4.

Jurnal din 09.12.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/hj1NiUW2cg/

5.

Parlamentul din Artsakh propune tuturor tarilor lumii sa condamne provocarile în curs ale Azerbaidjanului împotriva Artsakh si a poporului sau si sa-l eticheteze drept genocid al secolului XXI.

Presedintele Parlamentului Artsakh, Artur Tovmasyan, a publicat declaratia Parlamentului Artsakh cu ocazia Zilei ONU de Comemorare si Demnitate a Victimelor Crimei de Genocid si a Prevenirii acestei Crime.

„Adunarea Nationala a Republicii Artsakh propune Federatiei Ruse, Statelor Unite ale Americii, Frantei, tuturor statelor lumii si parlamentelor lor sa condamne actualele actiuni provocatoare ale Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsakh si a poporului sau si sa o eticheteze drept genocid. care este comisa în secolul 21”, se arata în comunicat.

Sursa:armenpress.am

6.

Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Armenia în Commonwealth-ul Australiei, ES Areg Hovhannisian si-a prezentat acreditarile guvernatorului general al Commonwealth-ului Australiei, ES general Onorabilul David Hurley AC DSC (Retd).

Sursa:armenpress.am

7.

Armenia Mariam Mkrtchyan a fost numita singurul câstigator al turneului de sah pentru tineri

Jucatoarea armeana de sah Mariam Mkrtchyan a câstigat competitia „Jocul a început!”, un turneu de sah pentru tineri desfasurat în Khanty-Mansiysk, Rusia, între 29 noiembrie si 7 decembrie.

La baieti, armeneanul Shant Sargsyan a terminat pe locul al treilea. Un jucator de etnie armeana care reprezinta Rusia, Rudik Makaryan, a ajuns pe locul al doilea.

Sursa:panorama.am

8.

FOTBAL. Campionatul Armeniei s-a încheiat ?i va fi reluat în februarie 2023. S-au disputat 20 de etape. Datorit? program?rilor federa?iei ultima etap? a fost etapa 17. Un meci se disputase anterior, VAN – ALASHKERT  1-0. Celelalte rezultate din a 17-a etap? a campionatului primei ligi “VBET Premier League” din Armenia 2022/2023.

PYUNIK – URARTU 0-3

ARARAT-ARMENIA – LERNAYIN ARTSAKH 1-0

ARARAT  – BKMA  0-0

SHIRAK – NOAH 2-0

Pe primele locuri se claseaz? URARTU 47 puncte, ARARAT-ARMENIA cu 43 ?i  PYUNIK cu 34. VAN ?i PYUNIK au un meci mai pu?in disputat.

 

 

 

 

 

 

About veteranul1