Armenesti 1 decembrie 2022

Armenesti 1 decembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 1 decembrie.

Pe 1 decembrie 1955 s-a nascut la Erevan,Serzh Avetikyan , regizor, actor, scenarist-producator franco-armean. Parintii lui Serzh Avetikyan s-au nascut în Franta , ai caror parinti au emigrat din Turcia în Franta ca urmare a genocidului armean . În 1947 ,  familia s-a  repatriat în Armenia . În 1970  familia se întoarce în Franta.

S-a nascut pe 1 decembrie 1956 la Moscova celebrul iluzionist, actor de film, artist de scena, mim, prezentator TV , Hmayak Hakobyan. Scrie carti si creeaza videoclipuri educationale pentru copii.

kinopoisk.ru

Pe 1 decembrie 2020,conform acordului semnat de prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan , fortele armate ale Armeniei au fost retrase din cea mai mare parte a regiunii Kashatagh , care a fost predata Azerbaidjanului .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Grigor Khanjyan si pictura murala

Marele artist a fost ales în anul 1966 ca membru al Consiliului religios  si de arhitectura al Maicii Scaun din Sfântul Etchmiadzin,  în timp ce Vazgen I slujea ca Catholicos al tuturor armenilor. În articol este o fotografie cu Vazgen I.

Grigor Khanjyan and the mural that defined his artistry

 

3.

Adunarea Nationala Franceza a adoptat în unanimitate o rezolutie care sprijina Armenia si propune sanctiuni împotriva Azerbaidjanului. Ambasadorul Armeniei în Franta si personalul Ambasadei Armeniei în Fran?a au fost prezenti la sesiunea de adoptare a rezolutiei în calitate de invitati de onoare.

Textul integral al rezolutiei este disponibil la urmatorul link: https://www.assemblee-nationale.fr/…/l16b0388…

4.

Contributia armeana la dezvoltarea orasului Singapore. Reportajul este în limba armeana. Poate fi vazuta biserica armeana.

https://youtu.be/zGpJZIgzdKs

5.

Pe 30 noiembrie 2022,a fost pus în circulatie un timbru postal dedicat temei „Fundatia de asigurari pentru militari”.„HayPost” a emis un cupon de donatie pentru 120 AMD atasat unei marci postale cu valoarea nominala de 380 AMD.

Tot pe 30 noiembrie 2022  un timbru postal dedicat temei „Armeni proeminenti. A 125 -a aniversare a lui Hovhannes Baghramyan” a fost pus în circulatie. Marca postala are valoarea nominala de 500 AMD.

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1