Armenesti 20 noiembrie 2022

Armenesti 20 noiembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 20 noiembrie.

Sarbatori religioase: Lasata Secului Postului Craciunului.

S-a nascut la 20 noiembrie 1876 la Shushi , Freudun Aghalyan  , architect. A realizat printre altele Biserica armeana din Armavir. A murit la 1 februarie 1944 la Erevan.FARA FOTO.

In 1957 la 5 februarie s- a nascut la Leninakan, Flora Artashes Martirosyan , o cunoscuta cântareata de muzica populara armeana. A decedat la 20 noiembrie 2012 la Los Angeles.

S-a nascut pe 20 noiembrie/3 decembrie 1915 la Goris, Sero Khanzadyan , scriitor armean . A murit pe 26 iunie 1998 la Erevan.

 

Pe 20 noiembrie/2 decembrie 1897 s-a nascut la Chardakhlu, Hovhannes Baghramyan  (Hovhannes Khachaturovich Bagramyan), comandant militar de exceptie ,maresal, ministru adjunct al apararii din fosta URSS. A decedat pe 21 septembrie 1982 la Moscova.

Biserica Sfânta Treime , Catedrala Sfânta Biserica Apostolica Armena si comunitatea spirituala din Erevan.

Biserica a fost construita între anii 2001 – 2005 dupa proiectul arhitectului Baghdasar Arzumanyan si cu sprijinul financiar al filantropului american-armean Louise Simon Manukyan  . În anul 2004 a avut loc sfintirea crucilor bisericii, iar la 20 noiembrie 2005 s-a savârsit ceremonia sacra de sfintire a bisericii  .

A decedat pe 20 noiembrie 2007 la Erevan, Garnik Gurgeni Ananyan critic literar armean , publicist, doctor în stiinte filologice, profesor, decan fondator al Facultatii de Jurnalism din Universitatea de Stat din Erevan , academician. S-a nascut pe 22 iunie 1934 la Ijevan.FARA FOTO.

S-a nascut pe 20 noiembrie 1959 la Fresno (SUA),Raffi K. Richard Hovhannisyan om de stat armeano-american , politician.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Numarul reprezentantilor comunitatii armene premiati de presedintele Ucrainei este deja de 50,  a declarat istoricul si comentatorul politic ucrainean Maxim Tsarenko într-un interviu pentru AnalitikaUA.net .

Potrivit istoricului Tsarenko, sase au fost premiate postum.

Ziarul noteaza ca mii de armeni lupta în rândurile fortelor armate ale Urainei, Garzii Nationale, unitati de aparare teritoriala si alte unitati, iar comunitatea armeana a trimis câteva mii de tone de ajutor umanitar celor nevoiasi.

Anterior, presedintele Radei Supreme a multumit Uniunii Armenilor din Ucraina pentru contributia semnificativa la apararea tarii, iar reprezentantii comunitatii primesc premii de la aproape toate agen?iile de profil.

Sa reamintim ca într-un interviu anterior acordat mass-media, presedintele Uniunii Armenilor din Ucraina, Vilen Shatvoryan, a declarat c? armenii din Ucraina îsi vor apara pâna la final tara, casa lor.

Sursa: UA-Raport

https://analitikaua.net/2022/prezident-ukrainy-nagradil-uzhe-50-predstavitelej-armyanskoj-obshhiny/

3.

Vizitati manastirea din Orasul Vechi care pastreaza istoria armeneasca a Ierusalimului, veche de 1.700 de ani

https://www.timesofisrael.com/visit-the-old-city-monastery-that-holds-jerusalems-1700-year-old-armenian-history/

 

 

 

 

 

About veteranul1