Armenesti 18 noiembrie 2022

Armenesti 18 noiembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 18 noiembrie.

S-a nascut pe 18 noiembrie 1879 la Costesti (Botosani), Iacob Iacobovici, medic chirurg, profesor la Facultatile de Medicina din Cluj si Bucuresti. A pus bazele primului Spital de Urgenta din România în 1934. A decedat pe 29 octombrie 1959 la Bucuresti.

Pe 18 noiembrie 1910 s-a nascut la Bafra, Sema ( Gegham Mihrani Atmajyan), scriitor, poet, traducator armean , editor.În 1929 s-a mutat la Paris. A decedat pe front la 18 mai 1940.

A decedat pe 18 noiembrie 2011 la Moscova, Artyom Karapetyan , un actor armean de teatru si cinema, cunoscut pentru imitatiile  sale. Pe 28 iunie 1926 s- a nascut la Tbilisi.

A murit într-un incendiu la Moscova pe 18 noiembrie 2005,Armen Artavazdi Abaghyan , om de stiinta armean în domeniul energiei atomice, profesor. S-a nascut pe 1 ianuarie 1933 la Stepanakert.FARA FOTO.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Tenacitatea armenilor în Tara Sfânta

https://providencemag.com/2022/08/the-tenacity-of-armenians-in-the-holy-land/

3.

O calatorie prin cartierul armenesc din Ierusalim. Pregatirea concediului din 2023.

https://www.jpost.com/israel-news/article-714490

4.

Presedintele Republicii Artsakh , Arayik Harutyunyan a acordat postum cel mai înalt titlu de „Erou al Artsakh” pentru curajul exceptional si curajul personal demonstrat în apararea frontierei de stat a Republicii Artsakh în timpul ostilitatilor declansate de inamic în aprilie 2016 soldatilor Kyaram Kalashovich Sloyan si Andranik Atomovich Zohrabyan . De mentionat ca Kyaram Kalashovich Sloyan este de etnie yezidi si este primul yezidi caruia i s-a acordat cel mai înalt premiu de stat al Republicii Artsakh – titlul de „Erou al Artsakh”.

Sursa:panorama.am

5.

Patru studenti de la Universitatea din Cambridge si Universitatea din Edinburgh studiaza la Universitatea de Stat din Yerevan, Facultatea de Studii Orientale pentru un semestru.

6.

Declaratii dure ale senatorului american Bob Menendez , presedintele Comisiei de Relatii Externe a Senatului SUA. Senatorul spune ca asistenta SUA pentru Azerbaidjan este inexcuzabila si este respingatoare din punct de vedere moral. De asemenea a declarant ca Ucraina a furnizat Azerbaidjanului munitii cu fosfor care au fost folosite în timpul razboiului din 2020 din Artsakh (Nagorno-Karabakh).

Sursa:armenpress.am

7.

Drama regizorului Jivan Avetisyan „Gate to Heaven” a câstigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film Pomegranate care a avut loc la Toronto în perioada 7-13 noiembrie.

Sursa:panorama.am

 

 

 

 

 

 

About veteranul1