Armenesti 16 noiembrie 2022

Armenesti 16 noiembrie 2022

1.

IN MEMORIAM. Evenimente petrecute in ziua de 16 noiembrie.

La 16 noiembrie 1894 s-a nascut la Focsani,Nutzi Acontz (Popovici Ana) , pictorita. Provine dintr-o familie armeana stabilita de multa vreme în Moldova la Iasi. Tatal ei a fost Gheorghe Popovici-Acontz (1850-1925), general medic. A decedat la 19 decembrie 1957 la Iasi.

S-a nascut pe 16 noiembrie 1920 la Berlin, Nerses Babkeni Ter-Nersisyan (Artashes-Stepan Ter-Nersisyan , armeolog, publicist, pedagog, preot. Arhiepiscopul Nerses Der Nersesian a trait o parte a vietii la Bucuresti, fiind crescut de o matusa. A urmat cursurile Scolii armene din Bucuresti si, apoi a plecat la Venetia, unde a urmat cursurile Seminarului teologic de la San Lazzaro. În 1991, este numit episcop pentru armenii catolici din Armenia, cu sediul la Gyumri. A decedat pe 24 decembrie 2006 la Gyumri. Fara foto.

S-a nascut pe 16 noiembrie 1895 la Ruse (Bulgaria)   Michael Arlen (Tigran Sargsi Guyumchyan)  , scriitor englez armean din diaspora. A decedat pe 23 iunie 1956 la New York.

S- a nascut pe 16 noiembrie 1939 la Erevan, Robert Amirkhanyan , proeminent compozitor armean.

S- a nascut pe 16 noiembrie 1951 la Lernarot, Geghaznik Mikayelyan , participant la primul razboi de eliberare din Artsakh , adept al luptei de eliberare nationala, unul dintre organizatorii primelor echipe de voluntari, erou national  al Armeniei .

S-a nascut pe 16 noiembrie 1967 la Beirut, Ralf Yirikyan , director general al VivaCell-MTS (operator de telefonie mobile în Armenia).

S- a nascut pe 16 noiembrie 1996 la Erevan, Robert Abajyan , soldat militar, participant la Razboiul de patru zile , erou postum al Artsakh. A decedat pe 2 aprilie 2016  în timp ce apara o pozitie situata în directia Martakert.

A murit pe 16 noiembrie 1966 la Gorki Leninskie, Artavazd Avagyan ,biolog si genetician de renume. Artavazd Avagyan a studiat dezvoltarea plantalor. El a oferit o noua interpretare a intineririi organismelor vegetale. S-a nascut la Norashen pe 8/21 iulie 1907 .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Jurnalul din 15.11.2022 prezentat de Harout Mardirossian credit foto video: © Senat

https://fb.watch/gP7mCfj731/

3.

Papa Francisc s-a întâlnit cu Henrikh Mkhitaryan

Sursa:sport.news.am

4.

O fetita nascuta în orasul Martuni din provincia Gegharkunik simbolizeaza cea de a 8 miliard persoana din lume din Armenia.

Fetita, pe nume Arpi, s-a nascut sanatoasa cu o greutate de 2,9 kg, 49 cm înaltime la maternitatea Martuni.

Parintii ei sunt Karen si Ani Kocharyan din satul Tsovinar. Arpi este al treilea copil al lor.

Sursa:armenpress.am

5.

Senatul Republicii Franta a adoptat ,pe 15 noiembrie, o rezolutie care sprijina Armenia si propune sanctiuni împotriva Azerbaidjanului.

Sursa: armenpress.am

6.

Ambasadorul Republicii Cipru, Kypros Giorgallis (cu resedinta la Moscova) si-a prezentat acreditarile presedintelui Republicii Armenia Vahagn Khachaturyan.

Sursa:armenpress.am

7.

Pe 13 noiembrie, la Muzeul Torrebaldovina din Santa Coloma de Gramente (Spania) a avut loc un mare festival de poezie.

În cursul serii, diversi poeti si scriitori si-au recitat poeziile traduse în catalana.

Tinerii ambasadori ai diasporei armene în Spania, Ani Bayatyan, Bella Shahsuvaryan si Adrià Aldomà Sió, au recitat în armeana si catalana poeziile lui Slavi Avik Harutyunyan , un poet armean contemporan recunoscut în Europa .

Sursa:orer.eu:

8.

A decedat, azi 16 noiembrie, la vârsta de 68 de ani, Bagrat Gevorgyan, cunoscutul actor al Teatrului Dramatic Artashati. Bagrat Grigori Gevorgyan s-a nascut în 1954 pe 4 septembrie la Erevan.

 

About veteranul1