Armenesti 9 noiembrie 2022

Armenesti 9 noiembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 9 noiembrie.

S-a nascut la Teheran pe 9 noiembrie 1920, Alenush Teryan ,om de stiinta armean, prima femeie profesor din Iran, fondatorul primului observator solar. A murit pe 4 martie 2011 la Teheran.

A decedat pe 9/22 noiembrie 1901 la Venetia, Ghevond Alishan , celebru poet armean, filolog, istoric, geograf, traducator, membru al Ordinului Mkhitaryan de la Venetia. S- a nascut pe 6 iulie 1820 la Constantinopol.

S-a nascut pe 9 noiembrie 1932 la Tulare (California, SUA) ,Richard Hovhannisyan, istoric, politician armean american. Principalele sale lucrari se refera la probleme de istorie a Armeniei, Transcaucaziei si Orientului Mijlociu, secolul XX al Armeniei, prima Republica Armenia, istoria si istoriografia genocidului armean în Imperiul Otoman .

Este tatal politicianului Raffi Hovhannisyan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Din 8 noiembrie 2022, Armenia Airways a început sa opereze zboruri pe ruta Erevan-Kazan-Erevan. Zborurile vor fi operate o data pe saptamâna: în fiecare marti.

Sursa:armenpress.am

Poza; kazan

.

3.

Numarul din aceasta luna al revistei National Geographic Kids s-a referit si la Robin the Robot, creat de compania armeana Expper Technologies, numindu-l „Robot Doc”.

Sursa:armenpress.am

4.

Cum sa obtineti cetatenia si rezidenta armeana: Ghidul final

https://nomadcapitalist.com/global-citizen/armenian-citizenship-and-residence-ultimate-guide/

5.
Traducatorul armean Eduard Hakhverdyan a fost onorat cu Premiul Literar Said (numit dupa poetul persan Said).

El a tradus „The Wall” de Shahram Karami, „Dream Room” de Afruz Foruzandeh si „A Call from Across the Line” de Behzad Sediqi în armeana.

Lucrarile scriitorilor iranieni, printre care Sohrab Sepehri, Forugh Farrokhzad, Qeisar Aminpur, Ahmad Shamlu, Nader Ebrahimi, Sadeq Hedayat si Hushang Golshiri, au fost, de asemenea, traduse de Haghverdian.

Nascut în 1952 la Teheran din parinti iranio-armeni, si-a început studiile elementare la Scoala Nationala din Aras. Familia sa provenea initial din orasul iranian Khomein din provincia Markazi.

Apoi a migrat împreuna cu familia în Armenia si s-a stabilit în orasul Vagharshapat.

Sursa:tehrantimes.com

6.

La cea de-a 73-a editie a Festivalului International de Scurtmetraj de la Montecatini din Italia, premiul principal a fost acordat lui Armen Gevorgyan, cameramanul scurtmetrajului „Allusion” al tânarului regizor Aram Manukyan.

Sursa:orer.eu

7.

„Cvartetul Arsen Petrosyan” cânta la Brno.

Tânarul cântaret la  duduk Arsen Petrosyan s-a nascut în Charentsavan în 1994.  El si-a mostenit abilitatile muzicale de la bunicii sai, care erau cântareti talentati, cântecele populare se cântau mereu acasa. Si-a petrecut copilaria sub influenta cântecului popular. Si tatal bunicii, Artavazd Hovhannisyan, care era din Javakhk, era cântaret la duduk. În anii 1820, s-au mutat în Javakhk din Erzurum. În timp ce studia în ultimul an al conservatorului, a descoperit  ca discursurile strabunicului sau se numara printre înregistrarile culese de studentii si muzicologii conservatorului care practicau la Javakhk. În 2016, a absolvit Conservatorul Komitas din Erevan, cu specializarea duduk. Pe lânga activitatile sale active de înregistrare si turnee, Arsene a sustinut cursuri de master duduk si a tinut prelegeri pentru organizatii precum World Music Institute (WMI) din New York si Apollo Chamber Players din Houston, Texas, SUA.  Faimosii maestri duduk Jivan Gasparyan si profesorul sau Gevorg Dabaghyan au fost o sursa excelenta de inspiratie pentru el. 

Sursa:orer.eu

About veteranul1