Armenesti 19 octombrie 2022

Armenesti 19 octombrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 19 octombrie.

A murit pe 19 octombrie 1963 la Stepanakert, Karo Alvaryan , regizor , actor armean. S-a nascut pe 24 aprilie/6 mai 1895 la Akhaltskha .

S-a nascut pe 19 octombrie 1870 la Pambak, Atabek Khnkoyan (Khnko Aper ,Atabek Hovhannes Khnkoyan, alias: At. Khnkoyants, Akhper, Juvenal, A. Kh., Atik, At., Khnk.) , celebru scriitor armean, scriitor pentru copii. A murit pe 8 octombrie 1935 la Erevan.

Pe 19 octombrie 1955, la Soci s-a nascut Martiros Keshchyan, mai cunoscut sub numele de Grachik, un clovn de circ armean si american. A murit pe 8 august 2001 în Florida.

S-a nascut pe 19 octombrie 1758 la Constantinopol, Ghukas Inchichyan , filolog, geograf armean, membru al Congregatiei Mekhitarist . A murit pe 2 iulie 1833 la Venetia.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Tehnologia moderna patrunde si în spatiul bisericilor armene. Pentru fatada Bisericii Armene Sf. Sarkis din Carrollton, Texas, arhitectul  Pentru fatada Bisericii Armene Sf. Sarkis din Carrollton, Texas, arhitectul  David Hotson  si designerul de arhitectura instruit la Erevan Ani Sahakyan au lucrat îndeaproape cu producatorul italian de suprafete arhitecturale  Fiandre  pentru a crea o fatada care functioneaza la o serie de scari vizuale. Fotografii si detalii pe: https://www.dezeen.com/2022/10/17/fiandre-architectural-surfaces-armenian-church-icons/

3.

Federatia de Gimnastica din Armenia a declarat ca antrenorul Hayk Nazaryan va conduce echipa formata din Harutyun Merdinyan, medaliatul olimpic cu bronz Artur Davtyan, Vahagn Davtyan, Artur Avetisyan si Gagik Khachatryan la Campionatele Mondiale de gimnastica Liverpool 2022.Campionatele vor avea loc în perioada 26 octombrie-7 noiembrie.

4.

Senatul Uruguayului adopta o declaratie prin care condamna invazia azera asupra teritoriului armean.

„Senatul se solidarizeaza cu poporul armean, victimele atacului azer asupra teritoriului suveran al Republicii Armenia, precum si cu cetatenii uruguayeni de aceasi origine, consternati de pierderea de vieti omenesti, având în vedere rapoartele repetate ale crimelor de razboi comise. de catre soldatii azeri împotriva prizonierilor armeni, Senatul solicita o ancheta completa si impartiala, asa cum au propus reprezentantii Statelor Unite, Frantei, Uniunii Europene, Rusiei si Regatului Unit, printre altii”.

5.

Consiliul orasului Erevan a decis sa amplaseze placi comemorative la mai multe adrese din capitala. Vor fi omagiati astfel: actorul Karen Janibekyan, Serghei Hambardzumyan, academician al Academiei Nationale de Stiinte a Republicii Armenia, Levon Hovhannisyan, architect, celebrul poet armean Yeghishe Charents, Serghei Hayki Karapetyan, cercetator.

6.

Biserica armeana Surp Sarkis sfideaza distrugerea

Biserica armeana Surp Sarkis este situata în cartierul istoric Sur din Amed (astazi Diyarbak?r) Detalii si foto pe:

https://anfenglish.com/ecology/surp-sarkis-armenian-church-defies-destruction-63125

7.

PRO MEMORIA. Pe 19 octombrie 1869 a fost inaugurata oficial linia ferata Bucuresti – Giurgiu. Lucrarile au început în 1865. Gara Filaret  a devenit prima gara a Bucurestilor Ceremonia a fost solemna si plina de fast, fiind prezent chiar si Mitropolitul Nifon. Carol I i-a invitat în tren pe membrii Guvernului si pe cei ai Corpului Diplomatic. Drumul pe calea ferata de 67 kilometri a fost strabatut în 90 de minute. Pe  13 august 2005 din cauza inundatiilor s-a prabusit podul de la Gradistea pe râul Arges si de atunci nu s-a mai circulat pe aceasta linie. Astazi se circula prin Videle si se ajunge la Giurgiu în 2h40. De abia în 2020 au fost reluate lucrarile de refacere a podului. Dupa cum merg lucrurile cred ca vor trece mai mult de 4 ani pâna se va putea circula pe vechia linie.

…………………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1