Armenesti 5 octombrie 2022

Armenesti 5 octombrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 5 octombrie.

S-a nascut la 5 octombrie 1929 la Bucuresti, Catinca Ralea , traducatoare, regizor de film, actrita si realizatoare de emisiuni radio-tv. A fost fiica criticului literar Mihai Ralea si sotia actorului Emanoil Petrut. Mama sa, Ioana, sora criticului de film I.D.Suchianu, era armeanca . A decedat la 19 ianuarie 1981 la Bucuresti.FOTO RADOR

S-a nascut pe 5 octombrie 1948 la Tbilisi, Sos Petrosyan , cunoscut actor de circ .

S-a nascut pe 23 septembrie/5 octombrie 1887 la Trabzon, Tsolak Kerobi american (Galust Sululikyan) , actor de teatru si cinema armean. A decedat pe 17 septembrie 1964 la Leninakan.

A murit pe 5 octombrie 2011 la Erevan, Vanush Khanamiryan , celebru coregraf armean, unul dintre cei mai mari sustinatori ai artei dansului armean . S-a nascut pe 5 noiembrie 1927 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Vahe Hovhannisyan – Grupul de proiecte alternative ne prezinta „Permisiunile” lumii noi “

https://168.am/2022/09/29/1773843.html?fbclid=IwAR14RR1GWZSnWLclSbymya_kIhPrGSwDv8_xHF60EYYaLLcOFgYU-qJx_l4

3.

Sa punem punctul pe A. Din combinatia „Sa punem  punctul pe I” si „Armenia” a rezultat „Sa punem punctul pe A”. O idee subiectiva de a prezenta situatia actuala din Armenia. Cum ar putea SUA sa ajute Armenia în disputele sale cu Azerbaidjan si Turcia? Este interesata SUA de a stabili un cap de pod în Armenia? Sunt întrebari legitime pentru armeni. Se poate raspunde afirmativ la aceste întrebari. Nu este de neglijat numarul de 500.000 de americani de origine armeana care doresc ca SUA sa sprijine Armenia din punct de vedere economic, militar, etc. Pentru SUA Armenia are o pozitie geostrategica exceptionala. De aici se poate supraveghea Iranul, Turcia si Federatia Rusa. Gazul Azerbaidjan nu este important pentru americani.

Ce ar trebui sa faca?

Sa aduca circa 10.000 de militari în Armenia care sa înlocuiasca militarii rusi care asigura granitele Armeniei cu Turcia si Iran (375 km) , precum si cei care opereaza în baza militara a Rusiei din Gyumri. Probabil ca ar fi necesare si niste compensatii financiare deoarece rusii mai au dreptul de a stationa la Gyumri înca 22 de ani si au acceptul pentru o extindere suplimentara. Ar mai trebui 2000 de militari care a înlocuiasca rusii ce asigura forta de pace din Artsakh cel putin pâna în 2025.

Din punct de vedere economic SUA ar trebui sa investeasca masiv în Armenia si sa asigure exporturile tarii cel putin la nivelul actual asigurat de  Rusia circa 50% din total . Sa nu uitam pretul gazului rusesc de numai 160 $ mia de metri cubi fata de cel european de peste 2000$. Fluxul de investitii rusesti în Armenia cuprinde cam 5 miliarde de dolari. Acestea se refera la domeniile energetic, transport si logistica, industrie, în special industria prelucratoare. Peste 40 de companii majore rusesti lucreaza în Armenia. Sunt si mari contribuabili, cu alte cuvinte, ei asigura în mare masura partea de venituri din bugetul tarii.Ele trebuie înlocuite de americani.

Cam asta ar trebui sa faca SUA. Pot? Daca vor pot. Întrebarea este vor?

4.

Presedintele Artsakh, Arayik Harutyunyan, i-a acordat filantropului din diaspora Vardan Nazeryan medalia „Vachagan Barepasht” pentru serviciile prestate Republicii Artsakh.

Sursa:armenpress.am

5.

Cea de-a 8 -a editie a  Jocurilor Panarmeene de vara va avea loc în august 2023.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor va avea loc la Gyumri, în timp ce jocurile vor avea loc în mai multe orase din provinciile Shirak si Aragatsotn. Ceremonia de închidere va avea loc la Erevan.

Sursa:armenpress.am

 

 

 

 

 

 

About veteranul1