Armenesti 28 septembrie 2022

Armenesti 28 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 28 septembrie.

A decedat pe 28 septembrie 2007 la Bucuresti,Savel Stiopul (Savel Stiopul sau Savel Leontin Stiopul), regizor, actor si scenarist. Mama sa era armeanca, iar tatal român. A absolvit în 1951 Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica. Pe 15 iunie 1926 s-a nascut la Cluj Napoca.

S-a nascut pe 28 septembrie 1857 la Sighnagh, Gevorg Bashinjaghyan , pictor armean, scriitor, persoana publica, fondator al picturii peisagistice realiste nationale. A decedat pe 4 octombrie 1925 la Tiflis.

Pe 28 septembrie 1874 a fost deschis Seminarul Teologic Gevorgyan la Vagharshapat . Seminarul Gevorgyan (Universitatea Teologica) , este cea mai veche institutie de învatamânt superior fondata în Armenia si înca în functiune.

S-a nascut pe 28 septembrie 1928 la Dileevka, Nikolay Rizhkov , personaj de stat si de partid rus , mare prieten al poporului armean, erou national al Armeniei .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Genocidul comis de turci împotriva armenilor,grecelor ,asirienilor trebuie recunoscut imediat!
Theofanis Malkidis care a scris si tradus carti despre genocidurile grecesti si armene ne trimite niste date cutremuratoare. Din populatia greceasca din Asia Mica, care a depasea 2,7 milioane în 1908, peste 1 milion au fost ucisi, 1,3 milioane au fugit în Grecia ca refugiati, precum si în alte tari.

Sursa:thenationalherald.com

3.

Vrem sau nu, România seamana cu Armenia. Ultimul exemplu vine din FOTBAL. Armenia si România au retrogradat în Liga C din Nations League. Armenia si România fac parte din aceasi urna valorica pentru tragerea la sorti a preliminariilor Euro 2024 si anume urna 3. Aici sunt echipele: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia.

4.

Din 26 septembrie 2022, Wizz Air a început sa opereze zboruri pe ruta Roma-Erevan-Roma. Zborurile vor fi operate de doua ori pe saptamâna: în fiecare luni si vineri.

Sursa:armenpress.am

5.

Vladimir Airapetian, astrofizician senior la Divizia de Stiinte Heliofizica a Centrului de Zbor Spatial Goddard al NASA, profesor de cercetare la Universitatea Americana din Washington DC, va sustine prelegeri la Universitatea de Stat din Erevan în perioada 28-29 septembrie. Domnia sa va vorbi despre “Cautarea vietii în Univers” si “Rezolvarea puzzle-urilor Lunii si Marte”. Poate va fi invitat si în România.

O scurta biografie gasiti pe: https://science.gsfc.nasa.gov/sed/bio/vladimir.airapetian-1

Sursa:armenpress.am

6.

Cel de-al 20-lea Festival International de Arta Spectacolului HIGH FEST va avea loc în perioada 1-8 octombrie la Erevan.

Festivalul se va desfasura sub titlul „Urmatorii 20 de ani vor fi mai buni!”

HIGH FEST va gazdui peste 250 de participanti si invitati din 10 tari, în special România, Rusia, Cipru, Germania, Israel, Estonia, Iran etc.

Sursa:armenpress.am

 

7.

Amintirea Razboiului în Stepanakert

Relatarea lui Marut Vanyan jurnalist independent cu sediul în Stepanakert.

https://armenianweekly.com/2022/09/27/stepanakert-two-years-later/?fbclid=IwAR0zjOIgDwdxy0oEzRh7LoCZtvcLeJO12ZxyIHRJ3sGl7tdbaVzt2lcGerg

8.

Republica falsa de scurta durata „Azerbaidjanul de Vest Goycha-Zangezur”

de HARUT SASSOUNIAN, EDITOR, THE CALIFORNIA COURIER din 26 SEPTEMBRIE 2022

 

Un titlu incitant cu o poveste azera uluitoare.Ce le-a dat prin gând la doi azeri. Sigur ca ei au actionat si în baza celor declarate iresponsabil de presedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev. Acesta fara cea mai mica jena declara ca: „Drapelul de stat al Azerbaidjanului ar trebui sa fie fluturat în Shusha [Shushi], Khankendi [Stepanakert], iar azerii ar trebui sa traiasca pe pamânturile lor istorice. Terenurile noastre istorice sunt hanatul Irevan [Erevan], Goyce [Lacul Sevan] si regiunile Zangezur.

Cititi articolul pe:

https://www.thecaliforniacourier.com/the-short-lived-fake-republic-of-west-azerbaijan-goycha-zangezur/

 

 

About veteranul1