Armenesti 27 septembrie 2022

Armenesti 27 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 27 septembrie.

A decedat pe 27 septembrie 1978 la Erevan , Gurgen Janibekyan , celebru actor armean de teatru si film. Pe 6/18 mai 1897 (dupa unii 30 mai 1897) s- a nascut la Erevan.

Pe 27 septembrie 1829, Friedrich Parrott si Khachatur Abovyan au urcat pentru prima data în vârful Araratului .

Khachatur Avetiki Abovyan s-a nascut pe 15 octombrie 1809 la Kanaker si a decedat pe 14 aprilie 1848 la Erevan.A fost un remarcabil scriitor armean, pedagog, illuminator.

A murit pe 27 septembrie 2005 în SUA , Victor Israelyan , diplomat sovietic armean, doctor în stiinte istorice. A parasit Ministerul Afacerilor Externe al URSS în 1990, de atunci locuind în SUA în campusul State College, Pennsylvania . S-a nascut pe 1 noiembrie 1919 la Tiflis.

Pe 27 septembrie 2020 , Azerbaidjanul a început un razboi pe scara larga împotriva Republicii Artsakh , cu sprijinul Turciei si al mercenarilor teroristi .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

PRO MEMORIA. Pe 27 septembrie 1874 la Berna, Romania semneaza, ca membru fondator, Tratatul privind infiintarea Uniunii Postale Generale (din 1878, Uniunea Postala Universala), prin care tarile semnatare formau un singur teritoriu postal pentru schimbul reciproc al corespondentelor si obiectelor intre birourile lor de posta. Tratatul a intrat in vigoare la 1iulie1875.
3.

PRO MEMORIA. Pe 27 septembrie 1896: Împaratul Franz Joseph al Austriei, împreuna cu regii Carol I al României si Alexandru I al Serbiei, inaugureaza la Orsova, pe atunci în imperiul austro-ungar, canalul navigabil de la Portile de Fier. 

4.

Meciul dintre Irlanda si Armenia din ultimul tur al primei grupe a Ligii B a Ligii Natiunilor va fi arbitrat o echipa din Slovenia formata din Rade Obrenovic arbitrul principal si asistentii Jure Praprotnik si Grega Kordej . Al 4-lea arbitru este David Schmaitz. Arbitrul VAR este Matej Jug, arbitrul asistent VAR este Alen Boroshak . Meciul dintre Irlanda si Armenia va avea loc azi 27 septembrie si va începe la ora 22:45, ora Erevan. Din informatiile mele meciul nu va fi transmis în România.

5.

Armenia decide sa nu participe la exercitiile CSTO din Kazahstan

Armenia nu va participa la exercitiile CSTO din Kazahstan în acest an. Decizia este legata de situatia de la granita armeno-azerbaidjana.

Sursa:News.am

6.

SUA iau în considerare chestiunea vânzarii armelor americane Armeniei pentru a se apara de Azerbaidjan

Comitetului National Armenesc al Americii ( ANCA ) a declarant:„Pentru prima oara de la renasterea independentei Armeniei în 1991, factorii de decizie din SUA – sub presiunea bipartizana sustinuta a Congresului – iau în considerare vânzarea de arme americane pentru a ajuta la apararea Armeniei împotriva agresiunii necrutatoare (sprijinite de Turcia) si a curatarii etnice a Azerbaidjanului”. Dup? mine conteaz? foarte mult în decizie ?i votul celor 500.000 de americani de origine armean?.

Sursa:News.am

 

7.

Campionatul Mondial de sah pentru cadeti , fete si baieti in vârsta de 8, 10 si 12 ani s-a încheiat la Batumi în Georgia. Echipa Armeniei formata din 28 de sahisti a obtinut rezultate modeste. Cel mai bun rezultat la fete l-a obtinut sahista de 8 ani, Nare Isakhanyan, locul 9 la categoria sa de vârsta. La baieti s-a obtinut un loc 19 la cadeti 10 ani prin Vache Kocharyan.

8.

Uniunea Europeana de Radiodifuziune (EBU) si Televiziunea Publica Armeneana (AMPTV) au anuntat cele 16 tari care participa la Concursul Junior Eurovision Song Contest 2022 de la Erevan. Acestea sunt:

Albania (RTSH), Franta (Franta TV), Georgia (GPB), Irlanda (TG4), Italia (Rai), Kazahstan (Agentia Khabar), Malta (PBS), Tarile de Jos (AVROTROS), Macedonia de Nord (MKRTV), Polonia ( TVP), Portugalia (RTP), Serbia (RTS), Spania (TVE), Regatul Unit (BBC) , Ucraina (UA:PBC) si bineînteles  Armenia (AMPTV).

Junior Eurovision 2022 va avea loc pe 11 decembrie la Erevan. Nu cunosc motivele pentru care România nu participa. Azerbaidjanul a anuntat ca nu participa.

9.

„Aceasta este o încercare de nou genocid” – protesteaza argentino-armenii în fata ambasadei Azerbaidjanului

https://armenpress.am/eng/news/1093360.html?fbclid=IwAR0AfpHrQqUcJFTlqEnGm-IKOpwhN1I-SXRbBFuuSNwmNSuta4Nomf9nT78

10.

Congresmanul Statelor Unite ale Americii Jackie Speier a introdus o rezolutie prin care Azerbaidjanul este raspunzator pentru crimele de razboi împotriva Armeniei, a informat Comitetul National Armenian al Americii.

Sursa:armenpress.am

11.

Strazile din centrul orasului Sydney au rasunat la vocea comuna a comunitatilor locale armene, asiriene si elene, care a cerut guvernului australian si comunitatii internationale sa sprijine Republica Armenia în timp ce aceasta se confrunta cu o invazie a Azerbaidjanului. În plus, apararea elenismului începe în Armenia si Artsakh.

Sursa:neokosmos.com

 

About veteranul1