Armenesti 26 septembrie 2022

Armenesti 26 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 26 septembrie.

Sarbatoare religioasa: Sf.David Davneti

S-a nascut la 26 septembrie 1978 la Erevan, Gurgen Artush Margaryan , locotenent al armatei Armeniei. Pe 19 februarie 2004 ofiterul azer Ramil Safarov l -a ucis pe ofiterul armean Gurgen Margaryan la Budapesta cu un topor .

Este înmormântat în panteonul militar Yerablur. Din 11 ianuarie 2004 , Gurgen Margaryan participa la cursurile de limba engleza în cadrul Parteneriatului NATO pentru Pace. Pe 19 februarie, a fost ucis miseleste de Ramil Safarov , care l-a lovit în fata cu un topor în timp ce dormea, aproape taindu-i capul de pe corp . Safarov a fost condamnat la închisoare pe viata în Ungaria pentru crima brutala. În august 2012, el a fost extradat în Azerbaidjan pentru a-si ispasi pedeapsa. Safarov a fost primit ca un erou în tara si a fost gratiat de presedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev.

A decedat pe 26 septembrie 1909 la Bucuresti Apcar Baltazar (Abgar Baltazar).  A fost  pictor, critic de arta, eseist, grafician,  ceramist, ilustrator de carte si creator de afise si de costume român, de origine armeana. A fost un reprezentant de seama al stilului Art Nouveau în România. S-a nascut pe 26 februarie 1880 la Bucuresti .

S-a nascut pe 26 septembrie/8 octombrie 1869 la Kütahia (Turcia), KOMITAS (Soghomon Soghomonian ), celebru  compozitor, dirijor de cor, cântaret, pedagog, culegator de folclor muzical, muzicolog, unul din stâlpii de baza ai scolii muzicale nationale armene moderne de compozitie, arhimandrit – vartabed. Moare la Paris pe 22 octombrie 1935.

În 1895 pe 26 septembrie au început masacrele populatiei armene organizate de sultanul Abdul Hamid al II-lea în Trebizond .Masacrele din 1895-1896 sunt unele dintre cele mai mari crime din istoria lumii si un act de genocid. Ca urmare, aproximativ 300.000 de armeni au fost masacrati, 100.000 au fost convertiti cu forta la islam, 100.000 au fost deportati în diferite tari, zonele locuite de armeni din Armenia de Vest si Imperiul Otoman au fost pustii.

Pe 26 septembrie 1967 la Erevan s-a nascut Parunak Zelveyan , medic, cardiolog,om de stiinta armean.Este un om de stiinta recunoscut la nivel international în domeniul hipertensiunii arteriale si al apneei în somn si o figura activa în domeniul sanatatii.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

O rusine la nivel national.

https://168.am/2022/09/25/1771021.html?fbclid=IwAR37TGngbvJ5prPEld5kAMXkHfvS0qMJmfgMxBtCy5zrjYZKl9Itsd0fB_o

3.

Armenia – Un alt vis în Asia Mica care nu s-a împlinit niciodata, articol scris de Stavros T. Stavrides , cercetator/istoric si colaborator regulat la The National Herald.

https://www.thenationalherald.com/armenia-another-asia-minor-dream-that-never-came-true/ 

4.

PRO MEMORIA. Unde este Pake? Tot bucuresteanul stie unde se af?a bulevardul Pache-Protopopescu , Biserica Greaca si Parcul Izvorul Rece. Mai putini stiu ,însa, ca în acest micut parc bucurestenii recunoscatori, prin subscriptie publica, au dezvelit un monument în onoarea celui ce a fost unul din cei mai buni primari ai capitalei Emanoil Protopopescu-Pake în anul 1903. Monumentul a fost realizat din marmura alba de Carrara, de catre sculptorul Ion Georgescu.

În 1948 autoritatile vremii au decis demolarea acesteia. În locul ei a fost amenajata o fântâna arteziana care se numea „Fântâna Festivalului” fiind construita în 1953, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor, opera sculptorului Mioara Minulescu. Astazi si aceasta a fost înlocuita, la 6 decembrie 2007,cu statuia din bronz a lui Nicolae Balcescu, opera a sculptorului Mircea Corneliu Spataru.

Comunistii au schimbat numele strazilor din jurul parcului, Ferdinand a devenit Dimitrov,iar bulevardul Pache parca devenise Republicii.

Dupa 1990, s-a revenit, avem din nou bulevardul Pache Protopopescu si bulevardul Ferdinand. Numai statuia lui Pache nu a revenit pe vechiul amplasament. Nu se cunoaste soarta statuii demolate de comunisti. O fi fost sparta cu mânie proletara în bucati? O fi fost deteriorata si depozitata necorespunzator? Etc.,etc. Deci revin: Unde este Pache?

5.

Meciul dintre Irlanda si Armenia din ultimul tur al primei grupe a Ligii B a Ligii Natiunilor va fi arbitrat o echipa din Slovenia formata din Rade Obrenovic arbitrul principal si asistentii Jure Praprotnik si Grega Kordej . Al 4-lea arbitru este David Schmaitz. Arbitrul VAR este Matej Jug, arbitrul asistent VAR este Alen Boroshak . Meciul dintre Irlanda si Armenia va avea loc mâine 27 septembrie si va începe la ora 22:45, ora Erevan. Din informatiile mele meciul nu va fi transmis în România.

 

 

 

About veteranul1