Armenesti 25 septembrie 2022

Armenesti 25 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA.Pe 13/25 septembrie 1872 a fost inaugurata Gara de Nord din Bucuresti si se deschide prima linie de cale ferata Bucuresti – Ploiesti. Domnitorul Carol I a ales amplasamentul si a pus piatra de temelie a garii pe 10 septembrie 1868. Dupa bombardamentul american  din 4 aprilie 1944 soldat cu 3000 de morti si distrugerea infrastructurii feroviare s-au refacut instalatiile de centralizare electrodinamica, iar liniile si peroanele au fost prelungite pentru a se obtine lungimi utile de 350 m.

2.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 25 septembrie.

Sarbatoare religioasa: Sfânta Cruce din Varak.

Raisa Hrant Mkrtchyan (Sargsyan) s-a nascut pe 25 septembrie 1942 la Sean. Este o cunoscuta cântareata armeana. Din 1963 pâna în 1968 a studiat pianul la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan. Din 2002 preda la acelasi Conservator. A cântat la Metropolitan Opera din New York , Carnegie Hall , Sydney , Montreal , Beirut si Buenos Aires.

 

A decedat pe 25 septembrie 1944 la Erevan, Manuk Abeghyan  , un mare lingvist armean, armeolog, personalitate publica, critic literar, lector, colectionar de folclor, profesor, academician, autor al ortografiei moderne a armenilor din est. S- a nascut pe 17/29 martie 1865 la Tazakend.

S-a nascut pe 25 septembrie 1875 la Târgu Frumos,Marta Trancu-Rainer, medic român, prima femeie chirurg  din România, membra din 1935 a Academiei de Medicina din România.Parintii sai au fost negustorii armeni Lazar Trancu si Ana, nascuta Ciomac. Fratele sau mai mare, Grigore Trancu – Iasi, a devenit un cunoscut om politic, profesor universitar, scriitor si memorialist. În timpul Primului Razboi Mondial este mobilizata cu gradul de maior si conduce trei spitale militare – spitalul Coltea, spitalul de chirurgie instalat la Palatul regal din Calea Victoriei (la cererea Reginei Maria) si spitalul de la Scoala de Poduri si Sosele, organizat de Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei . A decedat pe 9 ianuarie 1950 la Bucuresti.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

Si Franta are informatii?

Va semnalam ca Ambasada SUA în Armenia a dat ieri interdictii de calatorie pentru americani în provinciile Gegharkunik, Syunik , Vayots Dzor, provinciile Tavush si Ararat.

Ambasada Frantei la Erevan a emis un aviz de calatorie similar.

Cele doua avize de calatorie au sustinut ca au fost emise în urma atacurilor de saptamâna trecuta ale Azerbaidjanului asupra teritoriului armean.

Azbarez, ziar din SUA, declara:”Este greu sa nu ne amintim un aviz similar emis la sfârsitul zilei de 26 septembrie 2020 de Ambasada SUA în Armenia, o zi dupa care a început atacul agresiv al Azerbaidjanului asupra Artsakh”.

Sursa:asbarez.com

4.

Renumitul editor al agentiei de presa ARMENPRESS, jurnalist, traducator Hovhannes Ayvazyan a murit la vârsta de 72 de ani.

Hovhannes Ayvazyan s-a nascut pe 3 martie 1950 în satul Sakobo, Georgia.

A studiat la Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat din Erevan, apoi la Facultatea de Jurnalism a Universitatii de Stat din Moscova Lomonosov.

 

 

About veteranul1