Armenesti 22 septembrie 2022

Armenesti 22 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 22 septembrie.

Sarbatoare religioasa: Sf.Varlaam si Irineu

Pe 22 septembrie 68 î.Hr  a avut loc batalia de la Aratzani .

Pe 22 septembrie 1960 a murit la Erevan, Armen Gulakyan , actor, regizor, dramaturg armean, profesor. S-a nascut pe 1 noiembrie 1899 la Tiflis.

Pe 22 septembrie 1964 s-a nascut la Erevan, Vahram Sahakyan , scriitor, poet, dramaturg, actor armean.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

PRO MEMORIA. Pe 22 septembrie 1862 Abraham Lincoln a decretat sfarsitul sclaviei in statele din sudul SUA. Abraham Lincoln a proclamat ca, începând cu 1 ianuarie 1863, toti sclavii vor fi „de acum înainte si pentru totdeauna liberi”.

Se observa ca din acest punct de vedere Tarile Române au eliberat robii cu câtiva ani înainte. Astfel în teritoriile românesti aflate sub stapinirea Imperiului Austriac , împaratul Iosif al II-lea a dispus eliberarea robilor în 1786. Barbu Stirbei a facut acelasi lucru în 1855 în Moldova si în 1856 în Tara Româneasca.

3.

PRO MEMORIA. Pe 22 septembrie 1958 a avut loc premiera bucuresteana a operei „Oedip”, de George Enescu (conducerea muzicala – Constantin Silvestri, regia Jean Rinzescu, in rolul principal – baritonul roman de origine armeana David Ohanesian). Premiera în România a avut loc cu ocazia primei editii a Festivalului International „George Enescu”, cu interpretare în limba româna, în excelenta traducere realizata de criticul Emanoil Ciomac.  Premiera mondiala  avusese loc la Paris la Opéra Garnier  , pe 13 martie 1936. Ascultati un fragment în interpretarea maestrului David Ohanesian :https://youtu.be/X3-vLBSRVPQ

4.

Este Armenia, prima natiune crestina din lume, în pericol de a disparea?

Nicole Jansezian redactorul de stiri atât pentru ALL ARAB NEWS, cât si pentru ALL ISRAEL NEWS a scris urmatorul articol:
https://allarab.news/is-armenia-the-worlds-first-christian-nation-in-danger-of-disappearing/

5.

Summitul anual al Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) va avea loc la Erevan în noiembrie 2022, a declarat presedintele rus Vladimir Putin.

 

 

 

 

 

About veteranul1