Armenesti 8 septembrie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 8 septembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 8 septembrie.

Sarbatoare religioasa: Nasterea Maicii Domnului. Hramul Bisericii Armene Sf. Fecioara Maria din Iasi.

Congregatia Mkhitaryan (Mkhitaryans), o organizatie religioasa si culturala armeana, o congregatie de calugari benedictini ai Bisericii Catolice Armene  a fost fondata în 1717, la 8 septembrie, la Venetia , de catre staretul Mkhitar Sebastasi .

S-a nascut pe 8 septembrie 1889 la Shushi, Alexander Alexandryan , compozitor, muzician armean. A decedat pe 30 decembrie 1978 la Erevan.

S-a nascut pe 8 septembrie 1922 la Istanbul, Ohan Khachatur Duryan,  celebru dirijor armean . A decedat pe 6 ianuarie 2011 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Pe 30 august 2022 , au fost puse în circulatie doua marci postale dedicate temei „Emisiune comuna Armenia-Rusia”. Fiecare timbru postal are o valoare nominala de 500 AMD. Una dintre marcile postale înfatiseaza Biserica Apostolica Armeneasca Sfânta Ecaterina (sec. XVIII), situata în Sankt Petersburg, iar celalalt timbru postal înfatiseaza Biserica Ortodoxa Rusa Sfântul Arhanghel Mihail (sec. XIX), situata în Gyumri.

3.

Pe 8 septembrie 2022  , patru marci postale dedicate temei „Flora si Fauna. Flora si Fauna din Armenia” au fost puse în circulatie.

Marca postala cu valoarea nominala de 320 AMD înfatiseaza floarea „Lilium armenum”, timbrul postal cu valoarea nominala de 380 AMD înfatiseaza floarea „Astrantia maxima”, timbrul postal cu valoarea nominala de 500 AMD înfatiseaza animalul „ Otocolobus manul” (Pisica lui Pallas) si timbrul postal cu valoarea nominala de 560 AMD înfatiseaza pasarea „Tichodroma muraria”. A aparut si o colita formata din cele 4 marci postale.

4.

Expozitia „Pe urmele omului antic: Epoca de piatra”, care se va deschide la Muzeul de Istorie al Armeniei pe 9 septembrie va prezenta si un pantof din piele gasit în 2008 în timpul sapaturilor de la pestera Areni-1, care dateaza din anii 3600-3500 î.Hr.

Surs?:armradio.am

 

About veteranul1