Armenesti 7 septembrie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 7 septembrie 2022

1.

Jurnal din 06.09.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/fmT1k0uwlL/

2.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 7 septembrie.

S-a nascut pe 7 septembrie 1925 la Abastuman (Georgia), Aghasi Ayvazyan , romancier, dramaturg, publicist, scenarist, regizor, editor si pictor armean. A decedat pe 21 noiembrie 2007 la Erevan.

Pe 7 septembrie 1995  a fost creat semnul dramului armean .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

Un violinist francez de origine armeana, Grégoire Torossian, participa la CONCURSUL INTERNATIONAL „GEORGE ENESCU” – 2022.   Grégoire Torossian, s-a nascut pe 21 septembrie 2000 la Boulogne Billancourt. Între 1-5 decembrie 2021 a participat la Bruxelles  la concursul The 7th International Music Competition ” Triomphe de l’Art „. Aici a obtinut premiul întâi la categoria de vârsta 21-32 de ani. Marele Premiu nu s-a acordat. La gala concursului Grégoire Torossian a interpretat Henryk Wieniawski – Polonaise in D Major (Poloneza în Re major).  Sa-l ascultam: https://youtu.be/LX5-AEQhTSQ

4.

ATENTIE! DE NERATAT!

Muzeul Ararat-Eskijian, Asociatia Nationala pentru Studii si Cercetare Armeneasca (NAASR) si Catedra Narekatsi în Studii Armene de la UCLA, vor prezenta un seminar web marti, 20 septembrie 2022, la ora 12:00 (ora de Est) / Ora 9:00 (Pacific), „Comorile armene în România”, cu Dr. Levon Chookaszian, Episcopul Datev Hakobyan, Hrair Hawk Khatcherian si Dr. Claude Mutafian.

Seminarul web va fi accesibil live pe Zoom ( este necesara înregistrarea ) si pe canalul YouTube al NAASR . Pentru a va înscrie accesati https://bit.ly/NAASR-România .

Volumul ilustrat Comori armene în România ( Patrimoniul Eparhiei Armene din România ) a fost publicat în 2020 si contine fotografii cu biserici armene, monumente de arhitectura, icoane, manuscrise, cruci de argint, cani, manuscrise, vase si alte accesorii, pastrate în bisericile, bibliotecile armenesti , si muzee din România.

Dr. Levon Chookaszian de la catedra de Istoria si Teoria Artei Armene la Universitatea de Stat din Erevan ale carei publicatii includ studiile lui T’oros Roslin si Arshag Fetvadjian. Episcopul Datev Hakobyan este Primatul Episcopiei Armene din România. Traducerea în limba engleza a observatiilor Episcopului Tatev va fi oferita de prof. S. Peter Cowe, Catedra Narekatsi în Studii Armene la UCLA.

Hrair Hawk Khatcherian este un fotograf renumit a carui activitate include colectiile Armenia: Heaven on Earth: A Hawk’s-Eye View of Armenia si Artsakh: A Photographic Journey . Dr. Claude Mutafian este autorul multor carti despre diverse subiecte referitoare la Armenia, inclusiv La Saga des Arméniens de l’Ararat aux Carpates .

5.

Am fost mereu impresionat de numarul mare de armeni raspânditi prin toate colturile lumii în secolele XVI-XIX. Pentru mine este un mister unde au disparut acestia. Nu intra în discutie armenii din Imperiul Otoman. Astazi despre armenii din Bombay (India). https://www.gatewayhouse.in/bombays-armenian-legacy/

6.

O reteta a armenilor libanezi:PÂTE PLATA DE CARNE ARMENA

https://nationalpost.com/life/food/cook-this-armenian-meat-flatbread-lahm-bi-ajeen-from-forever-beirut

About veteranul1