Armenesti 13 august 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 13 august 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 13 august.

Sarbatoare religioasa: Sarbatoarea Soghagat al Sf. Echmiadzin, conform relevatiei Sfântului Grigore Luminatorul.

A murit pe 13 august 1173 la Romkla (Cilicia), Nerses Shnorhalin (Sfântul Nerses Thronhali , Nerses D Klaietsi , Nerses Cântaretul), personaj bisericesc armean, teolog, poet, muzicolog, compozitor, istoric, Catholicos al tuturor Armenilor. S-a nascut la 4 iunie 1102 în Mesopotamia armeana.

S-a nascut pe 13 august 1943 la Erevan, Azat Gasparyan , actor armean de film si teatru. A decedat pe 2 august 2013 la Erevan.

A decedat pe 13 august 1984 la Moscova, Tigran Petrosyan , cunoscut jucator de sah armean, de doua ori campion mondial la sah. S- a nascut pe 17 iunie 1929 la Tbilisi .

Amanunti pe: hy.wikipedia.org

2.

Presedintele Armeniei Vahagn Khachaturyan a semnat un decret de numire a lui Areg Hovhannisyan în functia de ambasador al Armeniei în Australia.

Ambasadorul Hovhannisyan va ramâne în continuare ambasador în Japonia. Domnul Areg Hovhannisyan este primul ambasador acreditat al Armeniei în Australia.

Sursa:armenpress.am

3.

Ambasadorul Armeniei în Republica Ceha, Ashot Hovakimyan, a fost numit Ambasador si în Republica Bosnia si Hertegovina, cu resedinta la Praga.

Sursa:armenpress.am

4.

Aflu cu tristete ca faimosul arhitect armeano-turc,Nishan Yaubyan a încetat din viata pe 9 august la vârsta de 94 de ani. Arhitectul Nishan Yaubyan, a participat si la constructia World Trade Center, cunoscut sub numele de Turnurile Gemene. S-a nascut în 1928 la Istanbul. A  absolvit Liceul armean Getronagan în 1948 si Facultatea de Arhitectura a Universitatii Tehnice din Istanbul în 1953. Ulterior a absolvit si Universitatea Michighan.

5.

Dupa 17 ani de reconstructie castelul Kahta (Turcia) a fost redeschis pentru public.

Imagini si ceva istorie în articolul de mai jos. Se omite sa se spuna ca pâna în 1915 zona era majoritar armeana. Dupa genocid armenii au “disparut” .

https://www.dailysabah.com/life/travel/ancient-kahta-castle-reopens-for-visitors-after-17-years

6.

Echipa masculina de sah a Armeniei a câstigat dreptul de a participa la Campionatul Mondial datorita locului doi la cea de-a 44-a Olimpiada Mondiala desfasurata în India.

7.

Am citit si nu mi-a venit sa cred.Un partid politic , liberal, din Australia a decis sa ceara:

  1. Recunoasterea independentei Republicii Artsakh;
  2. Condamnarea crimelor de razboi comise de Azerbaidjan în 2020 împotriva armenilor indigeni din Republica Artsakh.
  3. Solicita Azerbaidjanului si Turciei sa respecte procesul de pace al Grupului OSCE de la Minsk pentru conflictul Karabakh/Artsakh, în special neutilizarea fortei si dreptul la autodeterminare.
  4. Solicita Azerbaidjanul sa elibereze toti prizonierii de razboi armeni ramasi în captivitate fortata si sa condamne profanarea de catre Azerbaidjan a vechilor situri culturale si crestine armene.
  5. Recunoasterea genocidurilor armeane, asiriene si grecesti comise de guvernul otoman între 1915 si 1923 .

 

STIM CU TOTII CA ROMÂNIA NU A RECUNOSCUT GENOCIDUL ARMEAN. AM PROPUS CA COMUNITATILE ARMENE DIN ORASELE DIN ROMÂNIA CU CEVA POPULATIE ARMEANA SA SOLICITE AUTORITATILOR LOCALE RECUNOASTEREA GENOCIDULUI. NU AM CUNOSTINTA DACA S-A ACTIONAT. MULTI ARMENI SUNT MEMBRI SAU SIMPATIZANTI AI UNOR PARTIDE POLITICE DIN ROMÂNIA (USR, LIBERAL, SOCIAL DEMOCRAT, ALDE, ETC.). CE CRED ACESTEA S-AR PUTEA CA PARTIDELE DIN CARE FAC PARTE SA URMEZE EXEMPLUL CELOR DIN AUSTRALIA?

https://en.armradio.am/2022/08/12/nsw-state-conference-of-australian-liberals-recognises-the-republic-of-artsakh-and-armenian-assyrian-and-greek-genocid

 

About veteranul1