Armenia 6 august 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenia 6 august 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 6 august.

Sarbatoare religioasa: Sfintii 200 de parinti de la Sinodul din Efes (431).

Si în Armenia se comemoreaza tot pe 6 august. Biserica Armeana accepta numai trei Sinoade Ecumenice: Niceea (325), Pavel (381) si Efes (431).

6 August 988 este acceptata în mod conventional ca zi a declararii crestinismului în Rusia . Comparati cu Armenia care a adoptat crestinismul ca religie, în anul 301.

Pe 6 august 2008 la Moscova s-a stins din viata Yuri Barseghov , doctor în drept, profesor de drept international, diplomat, autor al multor studii despre genocidul armean. S-a nascut la Tiflis pe 7 martie 1925.

Hacik (Cik) Damadian s-a nascut pe 6 august 1919 la Constanta într-o familie de armeni refugiati. Si-a început studiile la Liceul“Mircea cel Batrân” si a continuat în Italia la Colegiul Armenesc “Murat- Raphael”. Dovedind deosebite calitati artistice, înclinatii spre desen, frecventeaza Academia de Belle Arte din Roma. Între 1950-1951 este sef de lucrari la catedra de desen a Institutului Cinematografic. Lucrarile sale au fost achizitionate de Muzeul de Arta al României, Muzeul Literaturii Române, Academia Româna, Biblioteca Centrala de Stat. De asemenea, desene pe care le-a semnat se afla si în colectii particulare din Anglia, Japonia, Germania, Suedia, Armenia, Franta, Italia. În Muzeul de Arta din Constanta se afla 70 dintre lucrarile sale. Cik Damadian s-a stins din viata la 30 iulie 1985 la Bucuresti.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Enciclopedia armeana îl mentioneaza pe  Cik Damadian astfel:

Chik (Khacik) Arami Tamatyan ( 6 august 1919, Constanta , România – 30 iulie 1985 , Bucuresti , România ) , pictor româno-armean. A studiat la Colegiul Murat-Raphaelian din Venetia ( 1931-1937 ) , la Academia de Arte Frumoase din Roma ( 1937-1941 ). A trait si creat în Bucuresti. Este autor de caricaturi, portrete grafice si peisaje, ilustratii de carte. Poza; cik-damadian

3.

Cum a relatat presa armeana întâlnirea din 4 august între  ambasadorul Republicii Armenia în România, Serghei Minasyan, si presedintele interimar al Senatului României, Alina Gorgiu.

În cadrul întrevederii, partile au discutat despre posibilitatile de extindere a cooperarii, bazate pe întelegere reciproca si relatii de prietenie vechi de secole, precum si despre contributia semnificativa adusa de reprezentantii comunitatii armene în domeniile culturii, stiintei, educatiei, economiei. , politica si armata in Romania.

În cadrul întâlnirii au fost discutate si perspectivele si modalitatile de dezvoltare a relatiilor bilaterale, precum si provocarile din regiune.

Dna Gorgiu a reafirmat ca România acorda o mare atentie regiunii Caucazul de Sud si promovarii unor teme atât de importante pe agenda europeana precum conectivitatea, digitalizarea, contactele interpersonale si stabilitatea regionala.

Ambasadorul Minasyan a prezentat în detaliu detaliile actiunilor agresive deliberate ale Azerbaidjanului în zona de conflict Nagorno Karabakh din ultimele zile, în urma carora partea armeana are victime si raniti, adica 2020. înca o încalcare grava a prevederilor declaratiei tripartite din 9 noiembrie. Referitor la 2020 În ceea ce priveste consecintele umanitare ale razboiului declansat de Azerbaidjan, ambasadorul a subliniat necesitatea raspunsului comunitatii internationale la problemele conservarii prizonierilor de razboi armeni, a civililor si a persoanelor disparute detinute în Azerbaidjan, precum si a culturii, istorice si religioase armene. patrimoniului în teritoriile aflate sub controlul Azerbaidjanului.

Ambele parti au subliniat necesitatea extinderii dialogului dintre cele doua tari atât în ??forurile multilaterale, cât si în cadrul relatiilor Armeniei cu Uniunea Europeana.

Întâlnirea a evidentiat si activarea cooperarii dintre organele legislative ale celor doua tari, în special la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie.

Interlocutorii s-au referit si la organizarea sedintei ordinare a Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economica si stiintifico-tehnica armeno-române si la o serie de alte aspecte.

Sursa:verelq.am

 

4.

POLITICA.„Singura cale de iesire este demisia imediata a actualelor autoritati, care va permite anularea tuturor promisiunilor facute pe spatele poporului armean”. Director General al RPA

https://168.am/2022/08/05/1743763.html?fbclid=IwAR0NXD_30CMCxsiRAzPmtkoMcIRoCvwiStUM-H-qf38dLv7ZAOTdpmLc0zQ

5.

POLITICA. „Acestia sunt turci vorbitori de armeana. tradatorul trebuie tratat cu o pedeapsa adecvata”. Hovhannes Ishkhanyan

 

https://168.am/2022/08/05/1744208.html?fbclid=IwAR16MPBesR1QYnhOXAFQrxM_YKzz_2eKTZYJT1S2UdZNKf9CfcLSNIrqHDE

 

About veteranul1