Armenesti 5 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 5 august 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 5 august.

S-a nascut pe 5 august 1904 la Tiflis, Suren Avchyan , poet, romancier, traducator, dramaturg, figura literara si culturala armeana . A decedat pe 2 iunie 1985 la Tbilisi.

S-a nascut pe 23 iulie/5 august 1905 la Sanahin,  Artem Mikoyan (Anushavan Hovhannesi Mikoyan), un renumit designer armean de avioane, colonel general al serviciului de inginerie si tehnica, creatorul aeronavelor militare MIG, academician. A decedat pe 9 decembrie 1970 la Moscova.

Pe 5 august 1920 în timpul Bataliei Eroice de la Hachni , aproximativ 200 de voluntari armeni sub conducerea lui Kytsak Aram (Terzian) s-au apropiat de pozitiile turcesti neobservati, au distrus un întreg pluton si au mutat artileria grea capturata în piata Hachin si au început sa deschida focul asupra turcilor.

Monumentul genocidului armean , un monument din orasul Nor Hachn , Kotayk Marz , Armenia . Arhitect : Rafael Israelyan;Sculptor : Ara Harutyunyan

Pe 5 august 1932 a fost înfiintat Teatrul National Academic de Opera si Balet Spendiaryan .

S-a nascut pe 5 august 1974 la Erevan, Roman Berezovsky , fotbalist  , fost portar al echipei nationale de fotbal a Armeniei. Este detinatorul recordului portarilor nationalei Armeniei în ceea ce priveste numarul de jocuri jucate (71 de jocuri).

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Dr. Michael Rubin este Senior Fellow la American Enterprise Institute (AEI). Publica în “1945” articolul “Secretarul Blinken Are Din Ce În Ce Mai Mult Sânge Armean Pe Mâini”

https://www.19fortyfive.com/2022/08/secretary-blinken-increasingly-has-armenian-blood-on-his-hands/

3.

Noi tensiuni au izbucnit asupra Nagorno-Karabah, când trei soldati au fost ucisi, iar Azerbaidjanul a declarat ca a preluat controlul asupra mai multor înaltimi strategice din regiunea în litigiu.

https://www.wionews.com/videos/wion-fineprint-why-are-armenia-and-azerbaijan-fighting-over-nagorno-karabakh-503725

4.

Întâistatatorul Episcopiei Artsakh a Bisericii Apostolice Armene, episcopul Vrtanes Abrahamyan a vizitat joi soldatii raniti în spitalul central din Stepanakert.

Doi militari din Artsakh au fost ucisi si alti 19 au fost raniti în atacurile azere asupra pozitiilor militare din Artsakh de miercuri.

Primatul Episcopiei Artsakh a facut rugaciuni pentru recuperarea rapida a ranitilor si le-a multumit medicilor pentru serviciul lor dedicat.

Sursa:panorama.am

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1