Armenesti 1 august 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 1 august 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 1 august.

S-a nascut pe 1 august 1921 la Chicago, Lili Chugaszyan , de origine armeana, celebra cântareata de opera americana (contralto). Între anii 1960-80 a cântat la Metropolitan Opera si New York Opera Houses. Familia lui Lily Chugaszyan a emigrat din Sebastia (Armenia de Vest). A decedat pe 10 aprilie 2021 la Branford (Connecticut , SUA).

S- a nascut pe 1 august 1933 la Talish (Nagorno -Karabah), Zorayr Khalapyan , scriitor, romancier si dramaturg armean. A decedat pe 18 august 2008 la Erevan.

Pe 1 august 1934 la Erevan a început primul congres al Uniunii Scriitorilor din Armenia .

S -a nascut la 1 august 1903 la Van, Gurgen Mahari , poet, prozator, critic literar. A murit pe 17 iunie 1969 la Palanga (Lituania).

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Armenia respinge diaspora? Dupa interzicerea intrarii, pe 14 iulie,  în Armenia a lui Mourad Papazian a venit rândul unei tinere armence din Tarile de Jos. Suneh Abrahamian a asteptat aproape 12 ore pe aeroportul Zvartnots din Erevan, pâna ce oficialii de securitate din Armenia i-au spus ca i s-a interzis intrarea în tara si este considerata o persoana non-grata.

Suneh Abrahamian urma sa participe la o tabara la Syunik organizata de Biroul de Tineret al Federatiei Revolutionare Armene. Interesant este faptul ca Suneh Abrahamian a fost de mai multe ori în Armenia. Un semnal prost din partea autoritatilor armene la adresa diasporei.

Sursa:asbarez.com

3.

 

 

 

 

 

 

About veteranul1