Armenesti 21 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 21 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 21 iulie.

Sarbatoare religioasa: Sfântul Profet Elisei.

A decedat pe 21 iulie 1948 la Sherman (Connecticut), Arshile Gorky (Vostanik Adoyan), celebru pictor americano-armean. S-a nascut pe 15 aprilie 1904 la Khorgom (Van) .

A murit pe 21 iulie 735 la Yeghegnadzor, Stepanos Syunetsi , gramatic medieval armean, traducator, poet si muzician, celebru personaj cultural si bisericesc. S-a nascut în 685.

Pe 21 iulie 1915  a început batalia eroica de pe Muntele Musa .

Pe 21 iulie 1982 , Casa-muzeu a lui Minas Avetisyan a fost deschisa în Jajur . În prezent, în muzeu sunt expuse peste 30 de picturi originale, cea mai mare colectie de lucrari ale lui Minas Avetisyan

Pe 21 iulie 1992 a decedat la Erevan, Hovhannes Zardaryan , artist popular armean, profesor. S-a nascut pe 8 ianuarie 1918.

S-a nascut la Norashen pe 8/21 iulie 1907, Artavazd Avagyan ,biolog si genetician de renume.. Artavazd Avagyan a studiat dezvoltarea plantalor. El a oferit o noua interpretare a intineririi organismelor vegetale. A murit pe 16 noiembrie 1966 la Gorki Leninskie .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Cinci scolari armeni au participat la Olimpiada Internationala de Fizica din 2022, care a avut loc online în perioada 10-17 iulie. Trei dintre ei au cucerit medalii de bronz, iar ceilalti doi au obtinut certificate de onoare. La Olimpiada au participat peste 300 de elevi din 79 de tari.

Sursa:armenpress.am

3.

Echipa elevilor armeni a câstigat patru medalii, una de argint si trei de bronz, la cea de-a 54-a Olimpiada Internationala de Chimie desfasurata în China în perioada 10-18 iulie.

Un total de 326 de concurenti din 84 de tari din întreaga lume s-au adunat online pentru eveniment.

Leonid Asatryan, elev în clasa a XI-a de la Quantum College, a obtinut o medalie de argint, în timp ce elevii de clasa a XII-a Hayk Aghekyan (Liceul Heratsi), Sona Sagheyan (Colegiul Quantum) si Tigran Harutyunyan (Scoala Gimnaziala Norashen, provincia Aragatsotn) au câstigat medalii de bronz.

Sursa Panorama.am

4.

Ambasadoarea  Albaniei în Armenia, Luela Hajdaraga (resedinta la Atena, Grecia) si-a prezentat acreditarile presedintelui Vahagn Khachaturyan. Ambasadoarea are resedinta la Atena, Grecia.

5.

Cum a aparut Muzeul Serghei Parajanov

Memories of a Maestro: How the Sergei Parajanov Museum came to be

About veteranul1