Armenesti 20 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 20 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 20 iulie.

A murit la 20 iulie 1990 la Erevan marele regizor de film, Serghei Paradjanov . S-a nascut in 1924 pe 9 ianuarie la Tbilisi.

S-a nascut la Jajur pe 20 iulie 1928, , Minas Avetisyan, celebru pictor armean, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai artelor plastice armene din a doua jumatate a secolului XX.  Cutremurul din 1988 a distrus o parte din frescele sale din Gyumri si muzeul din satul natal Jajur. A murit la 24 februarie 1975 într-un accident de masina la Erevan.

A decedat pe 20 iulie 1943 la Erevan, Arus Voskanyan (nume de fata: Arusyak Darbasyan) , o celebra actrita armeana. S- a nascut pe 28 aprilie 1889 la Constantinopol.

S-a nascut pe 20 iulie 1978 la Beirut, Aylin Khachaturyan , cântareata libaneza armeana .

Pe 20 iulie 1240 a fost sfintit complexul monahal Gandzasar (Artsakh).

Pe 20 iulie 1914 la Tsav s- a nascut Hunan Avetisyan , un soldat armean care a participat la cel de -al Doilea Razboi Mondial , cunoscut pentru faptul ca în timpul bataliei a blocat cu corpul sau punctul de tragere al inamicului, pentru care i s-a acordat postum titlul de Erou al URSS. A decedat pe 16 septembrie 1943 la Verkhnebakansk (Krasnodar).

A murit pe 20 iulie 1991 la Verin Shen ( districtul Shahumyan , Artsakh ) ,Jivan Abrahamyan , unul dintre comandantii Razboiului de Eliberare din Artsakh ,  erou national al Armeniei, S-a nascut pe 6 iulie 1961 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Journal du 20/07/2022 présenté par Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/enu_0eTJ75/

3.

Pe 17 iulie, la Muzeul Geologic si Galeria de Arta din Dilijan a avut loc prezentarea oficiala a picturii restaurate a lui Hovhannes Aivazovsky „Hristos cu discipolii sai” (1887).

Dezvaluind mostenirea creativa a marelui pictor, participantii la eveniment au avut ocazia sa vada pentru prima data tabloul „Hristos cu ucenicii Sai”, care a fost deteriorat în 1994.

Pictura înfatiseaza muza eterna a artistului – Marea, care în aceasta lucrare serveste ca o expunere stralucitoare, ademenitoare si incredibil de profunda pentru povestea biblica. Sponsor “ARARAT” care este partener oficial al expozitiei „Hovhannes Aivazovsky: Creatie” de la Galeria Nationala a Armeniei.

Sursa Panorama.am

 

 

 

 

4.

Cântecul intitulat Lusi Hadig [Light Grain], un duet între cântareata din Istanbul Sibil, renumita pentru interpretarile sale de cântece atât în ??limba armeana de est, cât si în cea de vest, si Aysenur Kolivar, care timp de multi ani a interpretat si a condus cercetari în studiul muzicii regiunea Estului Marii Negre, a fost lansat pe toate platformele digitale.

Compus si aranjat de Ari Hergel, versurile în armeana de vest ale cântecului sunt ale poetului armean libanez Ashod Pakradouni, în timp ce versurile în dialectul Hamshen apartin scriitorului Hamshen Mahir Özkan.

Acest cântec reuneste doua expresii diferite ale aceleiasi limbi care s-au destramat de-a lungul timpului, pe masura ce au continuat sa traiasca în aceeasi regiune si, de asemenea, atrage atentia asupra proximitatii dialectului armean de vest si Hamshen, ambele listate de UNESCO drept „limbi pe cale de disparitie. https://youtu.be/4j38IwZCtaM

5.

Echipa elevilor armeni a câstigat doua medalii de argint si patru de bronz la cea de-a 63-a Olimpiada Internationala de Matematica desfasurata la Oslo, Norvegia, în perioada 6-16 iulie.

La eveniment au participat 589 de elevi din 104 tari, inclusiv 521 de baieti si 68 de fete.

Vahagn Hovhannisyan si Ruben Hambardzumyan au câstigat medalii de argint, în timp ce Hayk Karapetyan, Vahram Asatryan, Areg Mkrtchyan si Arayi Khalatyan au câstigat medalii de bronz.

Sursa Panorama.am

 

 

 

 

About veteranul1