Armenesti 19 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 19 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 19 iulie.

Sarbatoare religioasa: Sf. Profet Zaharia

Aceasta sarbatoare religioasa a fost sarbatorita în Armenia pe 12 iulie. În România , în acest an, se sarbatoreste pe 19 iulie.

A decedat în 1908 pe 19 iulie la Istanbul, Yeghia Temirchipashyan , prozator si poet. S- a nascut pe 8 mai 1851 la Khasgyugh ( Turcia).

S-a nascut pe 7/19 iulie1882 la Tsakhkadzor, Leon Orbeli , om de stiinta, fiziolog armean proeminent, unul dintre fondatorii doctrinei fiziologiei evolutioniste. A decedat pe 9 decembrie 1958 la Leningrad.

A murit pe 19 iulie 2010 la Erevan, Rafael Nahapetyan , scriitor, romancier armean. S-a nascut pe 8 iunie 1946 la Erevan.

A murit pe 19 iulie 2011 la Moscova, Karen Khachatryan , compozitoare, actor,regizor armean. S-a nascut pe 19 septembrie 1920 la Moscova.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Jurnalul din 19.07.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/em901TyhVv/

3.

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Caisa de Aur de la Erevan s-a încheiat pe 17 iulie, la Sala de concerte Aram Khachaturian a avut loc ceremonia oficiala de închidere a proiectiei filmului, în cadrul careia juriul a anuntat câstigatorii.

Ín competitia internationala de lungmetraje „Caisa de aur” a fost premiat filmul regizorului chinez Li Ruijun „Return to Dust”.

„Caisa de argint” a mers la filmul „Dawn of Aurora” de Inna Sahakyan. Juriul a mentionat în mod special si filmul Unrueh (în box office-ul international Unrest – „Anxiety”) regizat de Cyril Scheublin.

În competitia „Panorama regionala” numita dupa Peter van Buuren, „Caisa de aur” a fost decernata lui Kurduin Syub „The Sun”, „Silver Cais” – filmul lui Mahmoud Gafari „Day of the Apple”. Rojek One Day de la Zein Akyol a primit o mentiune speciala.
Premiul FIPRESCI a fost acordat filmului lui Mahmoud Ghafari The Day of the Apple.

Filmul lui Mohammadreza Farzad „Rezultate intermediare” a câstigat „Caisa de aur” în competitia de scurtmetraje „Koriz”. „Silver Cais” a mers la filmul „The Dead Will Understand” de Ana Dzhegnaradze si Marita Tevdzadze. O mentiune speciala a fost acordata filmului lui Ahmad Saleh „Noapte”.
Un premiu special numit dupa Gennady Melkonyan a fost acordat filmului lui Hambardzum Hambardzumyan „Delicacy coreeana” (cel mai bun scurtmetraj armean).

Un premiu special pentru Cel mai bun film umanist „The Promise” a fost acordat filmului lui Simon Lereng Vilmont „A House Made from Rubble”.

Filmul lui Karin Hovhannisyan „Republica nevazuta” despre razboiul de 44 de zile din Artsakh a fost prezentat ca film de închidere a festivalului de film.

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Golden Caisa a avut loc la Erevan în perioada 10-17 iulie. Regizorul si scenaristul irlandez premiat cu Oscar, Terry George a prezidat juriul festivalului.

Sursa Panorama.am

4.

Ce am lasat în Iravan?

Cum vad azerii constituirea Armeniei. Pentru a reactiona trebuie sa cititi ineptiile lui Rufat GÜREL

http://www.guvengazetesi.com.tr/yazarlar/rufat-gurel/iravan-da-neyim-kaldi/97/

5.

Marele Maestru Levon Aronian a câstigat   turneul FTX Road to Miami, si 25.000 de dolari.

Sursa:panorama.am

6.

Mimar Sinan Agha este cu siguranta unul din cei mai mari arhitecti ai lumii. Unii zic ca este de origine armeana, altii zic ca este grec, albanez sau turc. Nici enciclopedia armeana nu clarifica situatia. Despre realizarile lui pe:

https://www.yenisafak.com/hayat/eserleriyle-caglari-ve-sinirlari-asan-mimar-koca-sinan-3839197

https://hy.wikipedia.org/wiki/%D5%84%D5%AB%D5%B4%D5%A1%D6%80_%D5%8D%D5%AB%D5%B6%D5%A1%D5%B6

7.

Genocidul armean a lasat mii de copii orfani si fara adapost. Traumatizati de evenimentele oribile, torturati si înfometati, cei mai multi si-au gasit refugiu si camin în sutele de orfelinate care au fost create pentru a-i gazdui si pentru a le satisface nevoile fizice si spirituale în numeroase tari din regiune, inclusiv în Orientul Mijlociu. Mai multe pe:

https://nuevarevolucion.es/los-huerfanos-armenios-del-genocidio-separacion-reunion-perdida-y-sacrificio/

About veteranul1