Armenesti – 17 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 17 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 17 iulie.

Sarbatoare religioasa:Aflarea Cutiei Maicii Domnului

A murit la Erevan pe 17 iulie 1971, Soghomon Tarontsi, poet, traducator, prozator. S-a nascut pe 9 ianuarie 1905 la Bulan?k,

A decedat pe 17 iulie 1993 la Erevan, Hamo Sahyan (Hmayak Sahak Grigoryan) , un celebru poet armean. S- a nascut pe 14 aprilie 1914 la Lor.

S-a nascut la 17 iulie 1927 la Bucuresti, Meline Poladian Ghenea, istoric, muzicolog si traducator. Urmeaza Facultatea de Filozofie-Istorie a Universitatii „C. I. Parhon“ din Bucuresti, sectia Filologie moderna, între anii 1946-1950.Între anii 1958-1962 este studenta la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, Facultatea de Compozitie, Dirijat, Pedagogie, Muzicologie, specialitatea Muzicologie. S-a stins din viata la Bucuresti, pe 10 octombrie 2009.

Pe 17 iulie 1588 a murit la Istanbul, Mimar Sinan , celebru arhitect armean. S-a nascut la Kayseri în 1489 .

S- a nascut pe 17 iulie 1894 la Van, Azat Vshtuni (Karapet Tashchyan, Karapet Seti Mamikonian)) , poet armean, personalitate literara si publica . A decedat pe 26 martie 1958 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Printre sarbatorile profesionale ale Armeniei se numara si Ziua Minerului si Metalurgistului, care se sarbatoreste în a treia duminica a lunii iulie. Industria miniera si metalurgica ocupa un loc semnificativ în economia armeana .

3.

Preasfintia Sa Aram I, Catholicos al Marii Case a Ciliciei, si-a exprimat îngrijorarea fata de evolutiile recente din Armenia.

„În special, evolutiile privind negocierile armeano-turce si interzicerea intrarii în Armenia a membrului Biroului ARF, Mourad Papazian, sunt tulburatoare”, a spus el într-o  postare pe Facebook  vineri.

„Astfel de evolutii pot afecta negativ relatiile dintre Armenia si diaspora. Informatii clare si complete trebuie furnizate publicului”, a spus Catholicos Aram I.

Sursa Panorama.am

4.

O întâlnire a ministrului de externe al Armeniei Ararat Mirzoyan si a ministrului de externe al Azerbaidjanului Jeyhun Bayramov a avut loc sâmbata la Tbilisi, gazduita de ministrul de externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili.

Partile au discutat despre punerea în aplicare a angajamentelor asumate anterior si au facut schimb de opinii cu privire la masurile viitoare posibile.

Mirzoyan a reiterat pozitia partii armene conform careia solutionarea politica a conflictului Nagorno-Karabah (Artsakh) este esentiala în procesul de realizare a pacii durabile si de durata în regiune si a subliniat importanta utilizarii institutiei si experientei OSCE. Co-presedintia Grupului Minsk în conformitate cu mandatul sau international. A subliniat importanta abordarii problemelor umanitare, inclusiv eliberarea si întoarcerea tuturor prizonierilor de razboi armeni în Azerbaidjan si aflarea soartei persoanelor disparute.

A fost subliniata dorinta partilor de a continua discutiile.

About veteranul1