Armenesti 16 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 16 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 16 iulie.

Sarbatoare religioasa:Sf.Rege Trdat, Regina Askhen si Khosrovidught

S-a nascut pe 16 iulie 1931 la Gargar,  Viktor Balayan , romancier, jurnalist, traducator armean. A decedat pe 31 ianuarie 1995 la Erevan. A fost înmormântat în satul Gargar .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Nu este bine sa fii un activist al cauzei armene daca îndraznesti sa-l provoci pe Nikol Pashinyan. Probabil ca asta trebuie sa-si fi spus Mourad Papazian atunci când însotitorul de la aeroportul Zvartnots din Erevan i-a ordonat sa-l urmeze pâna la una dintre camerele din zona de tranzit a aeroportului, dupa el, dupa ce i-a confiscat pasaportul, pentru a-l fi apoi însotit de politia de frontiera pâna la zborul Air France care l-a adus înapoi la Paris noaptea.

Armenosfera este scandalizata de aceasta dispozitie luata împotriva unui activist al Cauzei Armene care se întâmpla sa nu fie de acord cu Nikol Pashinyan si cu politica sa. Ce i se pune vina pe Mourad Papazian, de asemenea membru al Biroului Mondial al FRA Dachnaktsoutioun si co-presedinte al CCAF? Este aceasta o condamnare pentru o infractiune de opinie?

3.

Dupa încheierea mitingului Miscarii de Rezistenta de ieri din Piata Frantei din Erevan, participantii au pornit într-o procesiune pe strazile din Erevan. https://youtu.be/_fQ_AFymNSQ

Primul document înregistrat pentru caderea Ierusalimului este aceasta înregistrare armeana din 1099. Bineînteles ca a fost scris în armeana.

Sursa: www.hurriyet.com.tr

 

4.

Pe 15 iulie 2022, 36 de pietre funerare au fost distruse în atacul asupra cimitirului evreiesc din Hasköy, Istanbul. Turcii afirma ca este opera unor copii/tineri.

 

https://www.agos.com.tr/tr/yazi/27289/paylan-dan-onerge-nefret-saldirisi-nefret-kulturunun-sonucu-degil-midir

5.

Câstigatorul premiului „Aurora” în 2022 va fi anuntat pe 15 octombrie la Venetia, Italia. Eroii premiului „Aurora” pentru anul 2022 sunt Jamila Afghani (Afganistan), Hadi Juman (Yemen) si Mahinur al-Masri (Egipt).

6.

Tipic american. Dupa doi ani de la eveniment, acesta este luat în considerare. Conform proiectului de lege adoptat de Camera Reprezentantilor SUA la 14 iulie 2022, guvernul SUA trebuie sa raspunda la trei întrebari.

* Daca Bayraktar TB2 S?HA utilizate de Azerbaidjan între 27 septembrie 2020 si 9 noiembrie 2020 încalca legile Statelor Unite privind exportul de arme,

* Daca Azerbaidjanul a folosit fosfor alb, munitii cu dispersie si alte munitii interzise împotriva Nagorno-Karabah,

* Se va investiga daca Turcia si Azerbaidjan folosesc luptatori teroristi straini pentru a se alatura ofensivei din Azerbaidjan

7.

Vicecampionul olimpic Gor Minasyan va reprezenta Bahrain. A fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Haltere din 2015 si medaliat cu argint la Campionatele Europene de Haltere din 2016, Campionatele Europene de Haltere din 2017, Campionatele Mondiale de Haltere din 2018. În 2021, a câstigat medalia de bronz la proba de +109 kg masculin la Campionatele Mondiale de haltere desfasurate în Uzbekistan.În fapt Gor Minasyan se pare ca nu mai are loc în formatia Armeniei. La aceasta categorie au fost preferati Varazdat Lalayan si Simon Martirosyan.

8.

Cercetatorii descopera grenade din perioada cruciadelor în cartierul armean al Ierusalimului

S-au descoperit grenade care au fost folosite în timpul cruciadelor în interiorul zidurilor Orasului Vechi al Ierusalimului. Într-un studiu recent, au fost analizate ramasitele de elemente ale grenadelor si au fost gasite materiale explozive în interiorul acestora.

În analiza obiectelor gasite în Gradina Armeniei din Ierusalim, s-a identificat ca aceste obiecte vechi de 900 de ani ar fi fost grenade de mâna.

Cercetatorii au testat reziduuri pe cioburi din patru vase sfero-conice, pe care le-au datat în secolul al XI-lea sau al XII-lea.

În trei dintre vase au fost gasite substante chimice care indicau medicamente si uleiuri, dar al patrulea vas continea o combinatie unica de uleiuri pe baza de plante, grasimi animale si nitrati, ceea ce indica ceva care a fost construit pentru a exploda.

Cele mai multe vase sfero-conice excavate din Cartierul Armenesc al Orasului Vechi al Ierusalimului între 1961 si 1967 sunt artefacte atribuite mamelucilor de la acea vreme, un grup de soldati înrobiti care în cele din urma au câstigat controlul politic în zonele din Orientul Mijlociu si au luptat împotriva Cruciati.

Sursa: www.panarmenian.net/ greekreporter.com.

About veteranul1