Armenesti 9 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 9 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 9 iulie.

Sarbatoare religioasa:Aflarea Moastelor Sf. Grigore Luminatorul

Pe 9 iulie 1936 la Tbilisi a murit Aghasi Khanjyan , politician, prim secretar al Comitetului Central al Armeniei ( 1930-1936). Conform versiunii oficiale, ca urmare a sinuciderii. Cu toate acestea, ipoteza ca Khanjyan a fost ucis de Lavrenty Beria este larg raspândita . S-a nascut pe 30 ianuarie/12 februarie 1901 la Van.

Pe 9 iulie 1941 la Gyumri s-a nascut Puskin Serobyan , politician armean si aparator al drepturilor omului, disident URSS .A murit pe 2 mai 2020.

Republica Democrata Armeana (Democratiakan Hayastani Hanrapetutjun), cunoscuta si sub numele de Prima Republica armeana, a fost primul stat modern armean, constituit la 28 mai 1918. Este primul stat suveran armean de la caderea Regatului Armean Cilicia în 1375.Republica a fost înfiintata pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars). A durat pâna pa 9 iulie 1921.Avea o suprafata de 70000km2 si o populatie de 1.300.000 de oameni.A avut patru prim-ministri: Hovhannes Katchaznouni , Alexander Khatisyan, Hamo Ohanjanyan si Simon Vratsian .

S- a nascut pe 26 iunie/9 iulie la Baku, Artemi Ayvazyan , un cunoscut compozitor armean, dirijor, violoncelist. Fondatorul muzicii pop nationale armene. A decedat pe 14 noiembrie 1975 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Absolventii Gradinitei „Hayastan Ushaglean” a Scolii Nationale „Zavarian” din H.K.K., la ceremonia de absolvire.

Numele absolventilor de la stânga la dreapta: Yorghanjian Vahan, Zatikian Anastasia, Misoyiannis Yorghos, Minasian Meghri, Serobian Serob, Joakimian Seda Sevan, Mkhitarian Rafael, Tsakiroghlou Julieta, Sayamian Sargis, Amiralian Philip. Profesori: Kyriakitou Efi, Abigian Ani, Petoian Tamar

3.

Anahit Harutyunyan, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Armenia în Republica Dominicana a prezentat acreditarile presedintelui Republicii Dominicane Luis Rodolfo Abinader Corona pe 6 iulie. Anahit Harutyunyan are resedinta la Ottawa.

Sursa; armenpress.am

4.

Pelerinaj la Manastirea Sfântul Tadeu

Manastirea Sfântul Tadeu, construita în memoria lui Tadeu, unul dintre apostolii care este considerat fondatorul Bisericii Apostolice Armene, si situata în provincia istorica Artaz din regiunea Maku a Iranului, este considerata una dintre primele dovezi ale instaurarii crestinismului in Armenia istorica. Manastirea Sf.Tadei, împreuna cu manastirile Stepanos si Dzordzor, sunt înregistrate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Biserici Armene din Iran”. În fiecare an, în iulie, în zilele stabilite, este organizat un pelerinaj de trei zile dedicat apostolului Tadeu si multi crestini armeni din Persia, Armenia si din strainatate participa la acest pelerinaj.

Anul acesta pelerinajul va avea loc în perioada 28-30 iulie.

5.

Exportul pieilor brute de bovine, oi si cai din Armenia va fi interzis timp de sase luni. Limitarea exportului va asigura ca acestea sunt procesate la fata locului pentru a proteja productia locala si pentru a-i asigura o baza de materie prima, precum si pentru a stimula activitatile industriei armene.

6.

Jurnalul saptamânii 09.07.2022 prezentat de Henri PAPAZIAN 

https://fb.watch/e95BK4V-_q/

About veteranul1