Armenesti 6 iulie 2022

Armenesti 6 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 6 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 6 iulie.

S- a nascut pe 6 iulie 1820 la Constantinopol, Ghevond Alishan , celebru poet armean, filolog, istoric, geograf, traducator, membru al Ordinului Mkhitaryan de la Venetia. A decedat pe 9/22 noiembrie 1901 la Venetia.

A decedat pe 6 iulie 2017 la Erevan, Artashes Hovsepyan , sculptor armean. S-a nascut pe 22 iunie 1931 la Sarnakunk.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Journal du 06/07/2022 présenté par Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/e56ElBAWL7/

3.

Azerii nu au limite. Daca ar fi dupa ei Erevanul este oras azer.

Un grup de „eruditi” si personalitati publice azere au facut un apel marti la UNESCO cu privire la districtul (sectorul) Kond din Erevan, exprimându-si îngrijorarea cu privire la soarta cartierului „Tepebashi”.

Asa-numitii savanti au numit districtul „ultima ramasita a mostenirii culturale si istorice nationale a Azerbaidjanului” din Erevan.

Rapoartele împartasite mai jos pun în lumina adevarata cultura nationala si genocidul cultural efectuat în mod repetat de Azerbaidjan.

Fotografia arata cum Azerbaidjanul distruge si arunca în râul Araks pietre în cruce  (khachkars)  din Jugha (secolele IX-XVII) pentru a sterge urmele armenesti din Nahicevan si în 2005.

Sursa Panorama.am

4.

Contributia armeana la elenism si ortodoxie pe: https://greekreporter.com/2022/07/05/the-armenian-contribution-to-hellenism-and-orthodoxy/

5.

Meciurile din semifinalele  Campionatului UEFA feminin sub 19 ani vor avea loc azi în Cehia. Kristine Grigoryan va servi ca arbitru asistent al meciului dintre Spania si Suedia.

6.

Protestatarii armeni dau dovada de multa inventivitate.Dupa pixuri, au aparut castravetii. Justificare: „Desi presedintele ar trebui sa se angajeze în protejarea Constitutiei, el este reprezentantul culturilor de legume din Armenia, deoarece nu face nimic si îndeplineste ordinele unei singure persoane. I-am adus aceasta leguma ca simbol al inactiunii sale”

Sursa:panorama.am

 

7.

Azerii au pretentii: ei cer ca Moscheea Albastra din Erevan sa nu mai fie numita moschee „iraniana”.

 

 

8.

Folosirea exemplului Åland pentru Artsakh este ridicol pe: https://armenianweekly.com/2022/07/05/using-the-aland-example-for-artsakh-is-ludicrous/?fbclid=IwAR1-tzeJoH-sSsb9–pcS_0JHUQ2AlZqJftezvZ-ExMyTBQNSX2H2Sg

9.

Oficialii armeni descurajeaza diasporenii sa trimita ajutoare în Armenia. Nu îti vine sa crezi! Cititi pe:

https://armenianweekly.com/2022/07/05/armenian-officials-discourage-diasporans-from-sending-aid-to-armenia/?fbclid=IwAR3LqSRrFfHL-OIVKL8QkjUUDRKwyk2kh5MPZ7U6kEp1OpNSFKn4wisTfmY

10.

Camelina sau este o planta din familia Brassicaceae. Datorita potentialului sau energetic, camelina poate fi folosita ca materie prima în obtinerea kerosenului. Un hectar cultivat cu camelina poate da peste 2.000 de tone de planta matura, din care se obtin, dupa rafinare, între 650 si 680 de kilograme de bio-kerosen.Pâna aici nimic deosebit. Dar stiti ca aceasta planta a fost probabil domesticita în regiunea Caucazului, în Armenia, cu aproximativ 6.000 pâna la 8.000 de ani în urma.

11.

Aflu ca exista în lume Biserica Evanghelica Armeana. Adeptii acestei religii au aniversat la Erevan 175 de ani de la înfiintare.

12.

În prima jumatate a acestui an, în Artsakh au fost înregistrate 864 de nasteri, adica cu 204 mai multe decât în ??aceeasi perioada din 2021, o crestere de 131%. Ca urmare, în prima jumatate a acestui an, cresterea naturala a populatiei republicii s-a ridicat la 372 de persoane. Printre copiii nascuti sunt mai multi baieti – 53,6%. Cele mai populare nume pentru baieti: David, Tigran, Hayk; iar pentru fete – Manet, Maria, Eva.

 

About veteranul1