Armenesti 30 iunie 2022

Armenesti 30 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 30 iunie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 30 iunie.

Sarbatoare religioasa:Sf.Sahag si Hovsep.

S-a nascut pe 30 iunie 1922 la Istanbul, Jacques Ikhmalyan , pictor, jurnalist armean. A decedat pe 1 aprilie 1978 la Moscova .

A murit pe 30 iunie 1944 la Erevan, Hambardzum Khachanyan , actor armean de teatru si cinema. S-a nascut pe 13 februarie 1894 la Trabzon. Familia s-a mutat la Simferopol în 1895.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

„Când studiam Renasterea la Academie, am spus ca trebuie sa merg la Florenta ca sa ma nasc acolo”spune pictorita Mane Sholinyan,vezi:

https://168.am/2022/06/28/1726165.html?fbclid=IwAR2riIvoME7AvL7G9aOvg3GmMkaenaboMzp6jW9dzAnbd2d-p3bHtdUJUkc

3.

Compania aeriana armeana FLYONE Armenia creste numarul de zboruri catre Rusia si lanseaza zboruri regulate directe pe ruta Erevan-St. Petersburg-Erevan de la 1 iulie. Zborurile de la Aeroportul International Zvartnots din Erevan catre Aeroportul International Pulkovo vor fi operate de patru ori pe saptamâna, luni, miercuri, vineri si sâmbata.

Sursa:armenpress.am

4.

Reprezentantii Speciali ai Armeniei si Turciei în procesul de normalizare Armenia-Turcia va avea loc la 1 iulie la Viena. De ce nu se întâlnesc oare la Erevan sau Istanbul? Nu este mai ieftin?

5.

Trist, dar adevarat. Armenia si poporul armean „nu au aliati”, potrivit analistului politic Hrant Melik-Shahnazaryan.

„Suntem singuri pe lumea asta. Dar asta nu este tot. Cea mai mare problema este ca nici macar elitele noastre nu realizeaza pe deplin acest lucru. Sau o fac, dar fug de adevar”, a scris el  .

„Si nu mai este o scapare. Este o tradare”, a spus analistul.

Sursa:panorama.am

6.

Bursa de Valori din Varsovia (GPW) a semnat un acord de cumparare de actiuni cu Banca Centrala a Armeniei (CBoA) pentru a cumpara un pachet de 65,03% din bursa de valori din Armenia (AMX)

7.

Noul ambasador al statului Israel în Republica Armenia, Joel Lion (resedinta la Ierusalim) si-a prezentat acreditarile presedintelui Vahagn Khachaturyan. Interesant, acest ambasador are resedinta la Ierusalim, deci chiar în  tara care l-a numit.

8.

Un bust al legendarului jucator armean de duduk, Jivan Gasparyan, va fi dezvaluit la Panteonul Komitas din Erevan, pe 6 iulie, pentru a comemora prima aniversare a mortii sale.

Muzicianul, supranumit „Master of the Duduk”, a murit în SUA pe 6 iulie anul trecut, la vârsta de 92 de ani.

A fost înmormântat la panteonul din Erevan pe 24 iulie.

Nascut în Solak, Armenia, Gasparyan a început sa cânte la duduk la vârsta de sase ani. În 1948, a devenit solist al Ansamblului Popular de Cântec si Dans Armenesc si al Orchestrei Filarmonicii din Erevan. A câstigat patru medalii la competitiile mondiale UNESCO. În 1973, Gasparyan a primit titlul onorific de Artist al Poporului din Armenia, a primit premiul WOMEX (World Music Expo) Lifetime Achievement Award în 2002. În 2006 a fost nominalizat la premiile Grammy pentru Cel mai bun album de muzica mondiala traditionala.

A facut turul lumii de mai multe ori cu un mic ansamblu care cânta muzica populara armeana. Muzica sa a fost aleasa pe coloana sonora a mai multor filme internationale.

A colaborat cu multi artisti, precum Sting, Peter Gabriel, Hossein Alizadeh, Erkan O?ur, Michael Brook, Brian May, Lionel Richie, Derek Sherinian, Ludovico Einaudi, Luigi Cinque, Boris Grebenshchikov, Brian Eno, David Sylvian, Hans Zimmer si Andreas Vollenweider.

De asemenea, a înregistrat cu Cvartetul Kronos si Filarmonica din Los Angeles.

Sursa Panorama.am

9.

La manastirea Koshik Anapat din regiunea Martakert din Artsakh a fost descoperit un nou Khachkar. Monumentul este realizat din piatra maro-roz (dimensiuni: 82 × 46 cm). În partea centrala a khachkarului exista o sculptura mare a unei cruci mari sculptate, înconjurata de un ornament tesut floral si alte ornamente.

 

About veteranul1