Armenesti 23 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 23 iunie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 23 iunie.

Sarbatoare religioasa: Sfântul Ioan Botezatorul

Pe 23 iunie 1956 a murit la New York, Michael Arlen (Tigran Sargsyan Guyumjian) , celebru scriitor armean din diaspora. S-a nascut pe 16 noiembrie 1895 la Ruse (Bulgaria).

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Presedintele american Joe Biden a nominalizat-o miercuri

pe Kristina A. Kvien drept noul ambasador al SUA în Armenia, care urmeaza sa o înlocuiasca pe Lynne Tracy, care serveste la Erevan din 2019.

Kristina A. Kvien, este membru de cariera al Serviciului Extern cu rang de ministru-consilier. A fost însarcinata cu afaceri interimar în perioada 2020-2022 la Ambasada SUA din Kiev. Înainte de aceasta, Kvien a fost ministru-consilier pentru afaceri economice la Ambasada SUA la Paris, Franta si consilier economic la Ambasada SUA din Bangkok, Thailanda. Atât la Paris, cât si la Bangkok, ea a servit mai mult de un an ca sef adjunct al misiunii. Ea a fost, de asemenea, consilier economic la Ambasada SUA la Londra. Doamna Kristina A. Kvien s-a nascut pe 15 ianuarie 1965 , undeva în California. Este casatorita si are o fata. Detine o licenta de la Occidental College si un MS de la US Army War College. Ea a primit mai multe premii de performanta ale Departamentului de Stat si vorbeste rusa si franceza. Speram sa gasesc mai multe date biografice, dar chestia ca nu se precizeaza localitatea natala m-a lasat „bouche bée„.

Sursa:panorama.am

3.

Pe 20 iunie 2022, a fost pusa în circulatie o marca postala dedicata temei „A 100 -a aniversare a Universitatii Pedagogice de Stat Armene Khachatur Abovyan”.

Timbrul postal cu valoarea nominala de 590 AMD înfatiseaza cladirea Universitatii Pedagogice de Stat Armene Khachatur Abovyan.

Partea superioara a timbrului postal prezinta inscriptia „A 100-A ANIVERSARE A UNIVERSITATII PEDAGOGICA DE STAT A ARMENIA HACHATUR ABOVYAN” în limbile armeana si engleza, precum si logotipul dedicat aniversarii a 100 de ani a Universitatii Pedagogice de Stat Armenesti Hachatur Abovyan.

4.

Armenia are ca si România probleme cu ursii. Fundatia pentru Conservarea Faunei Salbatice si a Patrimoniului Cultural (FPWC) avertizeaza ca conflictul om-urs escaladeaza în diferite parti ale Armeniei. Problema este deosebit de clara în regiunea administrativa Vayots Dzor din Armenia, dupa cum reiese din numarul mare de rapoarte facute atât biroului fundatiei, cât si altor autoritati relevante. Exista filmari ale camerei momeala care arata activarea fara precedent a ursilor din regiune.

https://youtu.be/jLxGD4p8H_M

5.

Ruben Khachatryan si-a facut misiunea de a salva ursii captivi ai Armeniei dintr-o viata de neglijenta si mizerie.

În Armenia, ursii sunt tinuti în captivitate în conditii groaznice – închisi în custi mici si murdare, deseori subzistând cu resturi de mâncare si apa rânceda.

Ruben Khachatryan conduce Great Bear Rescue , o misiune de sprijin pentru a reabilita acesti ursi captivi într-un sanctuar din muntii Armeniei. Aici, ursii îsi pot trai viata cu diete adecvate, asistenta medicala si libertate. Sunt convins ca plasarea ursilor într-un sanctuar va da rezultate bune. Exemplul din România de la Zarnesti este edificator. Dar , atentie, fara bani/AMD nu se poate face nimic.

https://youtu.be/fL3o8WOuacM

6.

Transparenta înainte de toate. Ce este cu laboratoarele biologice plantate de SUA cu acordul guvernelor din tarile respective pe teritoriul lor? În Armenia sunt proteste

în fata Centrului National Armenesc pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (NCDC) din Erevan împotriva activitatilor biolaboratoarelor din tara. Opozitia afirma ca

opt biolaboratoare finantate de Departamentul de Aparare al SUA opereaza în Armenia, în provinciile Lori, Shirak, Tavush si Syunik, ceea ce poate reprezenta o amenintare grava la adresa securitatii Armeniei si a sanatatii armenilor.

Se reaminteste faptul ca secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, a confirmat operatiunile unitatilor de cercetare biologica finantate de SUA din Ucraina. În plus, a existat un scandal în Georgia din cauza experimentelor pe 240 de pacienti cu hepatita C.

Protestatarii au cerut o ancheta transparenta asupra operatiunilor biolaboratoarelor din Armenia.

Sursa:panorama.am

 

7.

Potrivit versiunilor, pestera „Menz er” din orasul Alaverdi a fost locuita initial de un oamenii preistorici. În vremea sovietica, a fost folosit ca loc de adapost pentru vite mari si mici, precum si ca groapa de gunoi. Cu ani în urma, initiatorii centrului turistic „Am fost eu” au decis sa-l curete si sa-l transforme în muzeu. În apropiere a fost construit un restaurant. In prezent a venit ideea de a verifica autenticitatea mitului legat de pestera, conform caruia exista un drum secret de aici pana la complexul manastirii Sanahin.

https://youtu.be/AtlExynzMoc

 

 

 

 

 

 

About veteranul1