Armenesti 19 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 19 iunie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 19 iunie.

Sarbatoare religioasa: Sfântul Ilie

Pe 19 iunie 1920 în cadrul Operatiunii Nemesis , Aram Yerkanyan l- a împuscat si ucis pe fostul prim-ministru azer Fatali Khan Khoyski.

A murit pe 19 iunie 1996 la Paris, Michael Ter-Poghosyan , fizician armean, inventator, unul dintre creatorii tomografiei cu emisie de pozitroni . S-a nascut pe 21 aprilie 1925 la Berlin.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

CEA MAI MARE SARMALUTA. Al 11-lea Festival Dolma are loc azi în Rezervatia Muzeului Cultural Istoric Zvartnots din Armenia.

Sunt 27 de echipe participante la festival în acest an. Una dintre echipe a decis sa faca o dolma de 150 de metri. În pavilioane vor fi expuse aproape 70 de tipuri de dolma.

Sursa:armenpress.am

3.

Alen Simonyan, presedintele Adunarii Nationale a Republicii Armenia, care a calatorit la Teheran la invitatia presedintelui Adunarii Consultative Islamice, s-a întâlnit joi seara cu ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian.

Simonyan a spus ca înfiintarea consulatului general al Republicii Islamice Iran în provincia Syunik din Armenia este un punct de cotitura în relatiile dintre cele doua tari si a anuntat ca Armenia este pregatita sa îsi înfiinteze consulatul general la Tabriz, potrivit ministerului iranian de externe.

 

 

 

 

 

 

About veteranul1