Armenesti 17 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 17 iunie 2022.

1.

Journal du 17/06/2022 présenté par Harout Mardirossian 
 
2.Noul antrenor principal al echipei nationale de baschet a Armeniei, Rex Kalamian, care are aproape 30 de ani de experienta în NBA, spune ca s-a alaturat echipei armene cu o mare speranta. „Am contactat baschetbalistii armeni în urma cu 2-3 luni, încercând sa le prezentam în avans cum va fi procesul nostru de pregatire. De asemenea, am lucrat cu câtiva baschetbalisti armeni în urma cu saptamâni. Jucatorii sunt într-o forma buna”. Rex Kalamian a spus ca în acest moment echipa este într-un stadiu de întelegere reciproca. „Cred cu adevarat ca avem potentialul prin care am putea câstiga Campionatul European pentru Tari Mici. Cu toate acestea, este important sa stiti cum se descurca celelalte echipe, deoarece toate trec de aceasta etapa de pregatire. Mi-au placut baschetbalistii care s-au alaturat echipei din campionatul intern. Sarcina noastra nu este doar sa dezvoltam baschetul armean, ci si sa-l punem pe un teren bun”.

Sursa:armenpress.am

Redactat de Gabriel Antonie Lazarovici pe Armeni Bastinasi

 

3.

„Amerikatsi” al lui Michael Goorjian va deschide Festivalul International de Film de la Erevan Caisa de Aur.

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Caisa de Aur de la Erevan va începe cu „Amerikatsi” regizat de Michael Goorjian. Ceremonia oficiala de deschidere a festivalului va avea loc pe 10 iulie la Sala de concerte Aram Khachaturian.

„Amerikatsi” este o coproductie comuna Armenia-SUA. Producatori: Arman Nshanian, Patrick Malkassian, Sol Tryon. Scenariul: Michael Goorjian. Director de fotografie: Ghasm Ebrahimian. Muzica de: Andranik Berberyan. Editare: Mike Solemn, Michael Goorjian. Distributie: Michael Goorjian, Hovik Keuchkerian, Nelli Uvarova, Mikhail Trukhin.

Michael Goorjian este un actor, scriitor si regizor de film armean, câstigator al premiului Emmy, nascut si crescut în zona golfului San Francisco. Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de la Erevan va avea loc în perioada 10-17 iulie 2022.

Sursa: en.armradio.am

Redactat de Gabriel Antonie Lazarovici pe Armeni Bastinasi.

4.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 17 iunie.

A decedat la Erevan pe 17 iunie 1971, Paruyr Szak (Paruyr Rafaeli Ghazaryan) , un mare scriitor, poet, traducator si critic literar. Este înmormântat in curtea casei natale din satul Zangakatun. S-a nascut pe 24 ianuarie 1924 la Dashtamej .

A decedat la Burhanpur pe 17 iunie 1631, Mumtaz Mahal  , nume de fata Arjumanad Banu Begam.  Mumtaz Mahal a fost fiica celebrului oficial Asaf Khan care era armean. Celebrul mausoleu Taj Mahal a fost construit în memoria ei .S-a nascut pe 27 aprilie 1593 la Agra.

S- a nascut pe 17 iunie 1929 la Tbilisi, Tigran Petrosyan , cunoscut jucator de sah armean, de doua ori campion mondial la sah. A decedat pe 13 august 1984 la Moscova.

A murit pe 17 iunie 1969 la Palanga (Lituania) Gurgen Mahari , poet, prozator, critic literar. S -a nascut la 1 august 1903 la Van.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

About veteranul1