PRO MEMORIA EVEREST-29 mai 1953.
PRO MEMORIA EVEREST. Pe 29 mai 1953, neo-zeelandezul Edmund Hillary si serpa Norgay Tenzing au cucerit pentru prima data cel mai înalt vârf din Himalaya si din lume – Chomolungma (Sagarmatha, Everest) – 8848,86 metri deasupra nivelului marii.
Primul plan de escaladare a Muntelui Everest a fost elaborat în 1893, iar prima încercare de a cuceri muntele a fost facuta în 1921. Au fost nevoie de mai bine de 30 de ani si de experienta amara a treisprezece ascensiuni nereusite pentru a cuceri Everestul pentru prima data.
Pe 29 mai 1953, Hillary si Tenzing au urcat pe cel mai înalt vârf al Himalaya de la granita dintre Nepal si India, arborând acolo steaguri ale Marii Britanii, Nepalului, Indiei si ONU. Vestea acestui lucru a ajuns în restul lumii doar patru zile mai târziu – pe 2 iunie 1953, în ziua încoronarii Reginei Elisabeta a II -a a Marii Britanii .
Regina Marii Britanii la onorat pe Hillary cu titlul de cavaler . Sherp Tenzing Norgay, care nu era cetatean al Commonwealth-ului Britanic, a primit Medalia George al VI-lea, iar Nepalul i-a acordat Steaua Nepaleza.
Edmund Hillary si-a dedicat multi ani din viata lucrului cu serpasii din Nepal, iar în 2003, când lumea a sarbatorit 50 de ani de la cucerirea Everestului, neo-zeelandezului i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al Nepalului.
29 mai este si ziua de nastere a lui Tenzing Norgay.
Tenzing Norgay s-a nascut pe 29 mai 1914, dupa diferite versiuni, fie în Tibet, fie în zona muntoasa Sherpa Khumbu din Nepal. Ulterior, ca adult, s-a mutat la Darjeeling, India.
Pentru escaladarea Muntelui Everest, Tenzing a primit cea mai mare onoare a Nepalului, Steaua Nepaleza, si premiul britanic, Medalia George al VI-lea.
Dupa ce a urcat pe Everest, Tenzing Norgay a încetat sa mai participe la expeditiile din Himalaya, iar în 1954 a creat Institutul de alpinism din Himalaya în orasul indian Darjeeling si a fost directorul permanent al institutului pâna la pensionarea sa în 1976.Tenzing Norgay a murit pe 9 mai 1986 la Darjeeling.