Armenesti – 12 mai 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 12 mai 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 12 mai.

A murit la 12 mai 2000 la Williamsburg , Virginia , SUA , Adelaide Hovsep Avagyan, doctor in stiinte medicale, igienist, profesor. In 1998 s-a mutat in SUA la fiica ei. S-a nascut la Erevan pe 6 aprilie 1924.

Pe 12 mai 1921 s- a nascut la Gori Edward Mirzoyan  , compozitor, muzician si persoana publica armeana. A decedat pe 5 octombrie 2012 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Ambasadorul Republicii Armenia în Oman ( cu resedinta la Cairo) Hrachya Poladyan si-a prezentat acreditarile Sultanului Omanului Haysam bin Tarek. Hrachya Poladyan a subliniat ca Oman a fost prima tara din Golful Persic cu care Armenia a stabilit relatii diplomatice (iulie 1992).

3.

“Familiile armene din Havav” este un articol scris de George Aghjayan în armenianweekly.com. Urmatoarele nume de familie localizate în Havav   pot fi gasite pe site-ul Proiectului de imigrare armeana si pe harta Tsakhsourian – Ampagoumian, Aproian, Aramian, Arzoumanian, Avakian, Aylaian, Azarian, Bkhian, Boranian, Boyajian, Der Mkhsian, Desdegiulian, Dolbashian, Ellian, Gadarian, Garmrian, Isrigian, Kasbarian, Khalarjian, Khimatian, Leylegian, Mangigian, Manougian, Odian, Papazian, Pashalian, Peretsian, Tkhtkhian, Tsakhsourian, Vosganian si Yeghiazarian.

https://armenianweekly.com/2022/05/11/the-armenian-families-of-havav/

4.

Insula Çarpanak (Ktuts ) din lacul Van era legata de tarm cu multi ani în urma.  Ca urmare a evaporarii excesive si a scaderii precipitatiilor anul trecut, structurile istorice au început sa apara la suprafata Lacului Van.

Sursa:aa.com

5.

Fotografii din Armenia.

Poza; Nikol/ Poza; poze/poze1/poze2

6.

Câti armeni si greci au fost acolo în timpul si dupa perioada otomana?

Principalul motiv pentru schimbarea structurii etnice a grecilor si armenilor din Turcia îl reprezinta genocidurile împotriva armenilor, grecilor si Pontului, deportarea armenilor si curatarea etnica.

Armenii au trait pe teritoriul actualei Turcii cu mult înainte ca elementul turc sa se stabileasca acolo. Dupa ce turcii s-au stabilit în Asia Mica, armenii au organizat viata nationala pe teritoriul Armeniei de Vest si si-au gestionat proprietatile proprii si publice.

Cu toate acestea, dupa înfiintarea Imperiului Otoman, situatia armenilor din Turcia s-a înrautatit. În secolele al XVI-lea si al XVII-lea, între Turcia si Iran au izbucnit lungi razboaie. Armenia de Vest a fost scena unor proteste în masa frecvente, care au dus la prabusirea economiei sale si la afectarea populatiei civile armene.

În secolul al XVIII-lea, si mai ales în secolul al XIX-lea, dictatura turca a intensificat presiunea asupra armenilor si a alimentat iluzii national-religioase. Când a început lupta poporului armean împotriva invadatorilor turci, aceasta a capatat un nou avânt în special la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea, odata cu raspândirea miscarii de eliberare nationala în Armenia de Vest.

Rezultatul tuturor acestor lucruri a fost stramutarea tuturor armenilor din Armenia în anii Primului Razboi Mondial (1914-1918), în 1915 una dintre cele mai mari crime ale secolului XX, Mets Yeghern (Marele Genocid), 1,5 milioane de armeni au fost exterminati, supravietuitorii au fost deportati, împrastiati în întreaga lume. Imperiul Otoman a reusit sa-si puna în aplicare planul politic de „curatare” a Armeniei de Vest de armeni si a lipsit poporul armean de dreptul de a trai în patria lor veche de secole.

În prezent, aproximativ 70-90 de mii de armeni (480 de mii inclusiv armenii Hemshin) traiesc în Turcia. 70 de mii de armeni locuiesc la Istanbul.

Potrivit statisticilor oficiale, în timpul razboiului greco-turc din 1919-1922, 151.892 de greci au parasit Asia Mica. Un numar mare de greci au emigrat în Statele Unite, Canada sau Australia, unde s-au format comunitati grecesti.

Ca urmare a Tratatului de la Lausanne din 24 iulie 1923, peste 1,4 milioane de crestini greci au parasit Turcia si s-au stabilit în Grecia. Un total de 60 de mii  de greci s-au stabilit pe coastele bulgare vecine. Aproximativ 60 de mii de greci s-au stabilit pe pamânturile Imperiului Rus, în special în Crimeea.

Sursa: ermenihaber.am

7.

In canalul sau Telegram, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Nagorno Karabakh s-a referit la misiunea fortelor de mentinere a pacii rusi din Artsakh. „Atâta timp cât exista o misiune rusa de mentinere a pacii, sunt la fel de multi Artsakh, câti oameni rusi de mentinere a pacii sunt în regiune, dar absorbtia Artsakh-ului este o prioritate pentru Azerbaidjan. Cea mai scurta cale de implementare a acestui program este absenta fortelor de mentinere a pacii rusi. Atunci va fi un nou razboi.” varsare de sânge, genocid, masacru. În acest sens, am apreciat întotdeauna rolul misiunii ruse dmentinere a pacii. Credem ca aceasta misiune va continua sa faca totul pentru a mentine stabilitatea si pacea. „Mai mult, Rusia poarta si o responsabilitate istorica pentru pace si stabilitate în regiune”,  a subliniat Davit Babayan .

Sursa:verelq.am

8.

Jurnalul din 05.12.2022 prezentat de Harout Mardirossian 

https://fb.watch/cYCIqMJEfC/

About veteranul1