Armenesti – 3 mai 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 3 mai 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 3 mai.

S- a nascut pe 17 februarie 1887 la Astarak, Grigor Ayvazi Ghapantsyan   , faimos lingvist armean, armenolog,profesor , academician. A decedat pe 3 mai 1957 la Erevan.

Pe 3 mai 2006 un avion Armavia Airbus A320 care zbura de la Erevan la Soci s- a prabusit în mare. Toate cele 113 persoane din avion au murit.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

În capitala turismului sârb se deschide expozitia „100 de ani de armeni în Vrnja?ka Banja”

În primavara anului 1922, mai multe familii armene care au supravietuit genocidului armean (toate 40 de persoane), s-au adapostit în comunitatea de coasta mediteraneana din Dört Yol. Au fost nevoiti sa emigreze din nou împreuna cu refugiatii greci, iar când au ajuns la Salonic, au facut apel la regele Alexandru I al Iugoslaviei sa se reinstaleze în Iugoslavia (Serbia).

https://en.armradio.am/2022/05/01/exhibition-on-100-years-of-armenians-in-vrnjacka-banja-opens-in-the-capital-of-serbian-tourism/

3.

PLIMBARE în ZIUA DE COMEMORARE A GENOCIDULUI ARMEaN

https://liveandletsfly.com/armenian-genocide-remembrance-day/

4.

E timpul ca Israelul sa nu se teama de Turcia si Rusia si sa recunoasca genocidul – editorial

https://www.jpost.com/opinion/article-705543

5.

Jurnalul din 03.05.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN

https://fb.watch/cMKMQ3g4Ke/

6.

Bedross Der Matossian, Ororile lui Adana: revolutie si violenta la începutul secolului al XX-lea (texte noi disponibile acum)

https://www.jadaliyya.com/Details/44089?fbclid=IwAR19wh1gZ-t6JtBJwtF_ctWu6NTxkknh2ixrDZWBaxtxnNn-nMmfbn5uVBM#.Ym_3MPeZG1k.facebook

 7.

Compania aeriana FLYONE Armenia a început sa opereze zboruri regulate directe Erevan-Tbilisi-Erevan de la 1 mai. Zborurile vor fi operate de la Aeroportul International Zvartnots din Erevan catre Aeroportul International Shota Rustaveli Tbilisi, de 4 ori pe saptamâna – luni, miercuri, vineri si duminica.

Sursa:armenpress

8.

SUA si Armenia semneaza un memorandum de întelegere privind cooperarea strategica în domeniul nuclear civil

Ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan si secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken au semnat un memorandum de întelegere privind cooperarea strategica în domeniul nuclear civil.

About veteranul1