Armenesti – 24 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 24 aprilie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 24 aprilie.

Ziua de Comemorare a Victimelor Genocidului Armenesc din 24 aprilie 1915. În aceasta zi, autoritatile turcesti otomane , conduse de Tinerii Turci , Talaat Pasa , Enver Pasa ,Cemal Pasa , Behaeddin Shakir Bey si altii au arestat la Constantinopol sute de intelectuali armeni. Ulterior acestia au fost deportati si ucisi miseleste. Aceste evenimente au fost începutul GENOCIDULUI ARMEAN, în care, conform diverselor surse, au murit aproximativ 1.500.000 de armeni .

Eric Bogosian este un actor, dramaturg, monologist si nuvelist de origine armeno-americana. S-a nascut la Woburn (SUA) pe 24 aprilie 1953.

A murit pe 24 aprilie 1959 la Erevan Hakob Kojoyan , celebru pictor armean, ilustrator al epopeei Sasna Tser , autor împreuna cu Alexander Tamanyan  al stemei Republicii Armenia. S-a nascut pe 13 decembrie 1883 la Akhaltsikhe.

S- a nascut pe 24 aprilie 1980 la Erevan Karen Asryan, mare maestru international la sah multiplu campioan  ? Pe 9 iunie 2008 la Erevan, Karen Asryan a murit brusc din cauza unui accident vascular cerebral.

O statuie de bronz de 4 metri a lui Komitas realizata de David Yerntsi a fost instalata la Paris pe 24 aprilie 2003. La ceremonie de dezvelire au participat presedintele Republicii Armenia Robert Kocharyan si presedintele Frantei Jacques Chirac. Davit Yerntsi ( Davit Nikoli Babayan) , nascut la Erevan ,sculptor armean traieste si lucreaza la Paris.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Guvernatorul Gavin Newsom a emis o proclamatie prin care declara 24 aprilie 2022 drept „O zi de comemorare a genocidului armean” în statul California.

About veteranul1