Armenesti – 19 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 19 aprilie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 19 aprilie.

Martea Mare- Pilda celor zece fecioare.

S-a nascut 19 aprilie 1960 la Erevan, Ara Gevorgyan, cunoscut muzician,compozitor.

Batalia eroica de la Van , a avut loc între 19 aprilie si 16 mai , când detasamentele de voluntari armeni si armata rusa au intrat în oras.

S- a nascut la 3 martie 1842 la Tbilisi, Alexander Mantashyants  , supranumit „Regele petrolului”,un mare binefacator armean si proeminent om de afaceri. El a finantat constructia conductei petroliere Baku-Batumi. A decedat la 19 aprilie 1911 la Sankt Petersburg.

Pe 19 aprilie 1992 a fost aprobata de Consiliul Suprem al Armeniei  Stema Republicii Armenia.În partea centrala a stemei de stat a Armeniei, pe scut, sunt înfatisate stemele a patru dinastii regale armene: Artashesyans, Arshakunis , Bagratunis si Rubinyans (Regatul Ciliciei ) . Toate completeaza tabloul biblic al Muntelui Ararat , pe vârful caruia este conturata Arca lui Noe.

Leii si vulturii sunt reprezentati pe ambele parti ale scutului , care simbolizeaza puterea spiritului, invincibilitatea si curajul. Sabia ilustrata în interior simbolizeaza lupta poporului armean pentru libertate si independenta

A murit pe 19 aprilie 2000 la Erevan, Grigor Khanjyan  , un cunoscut pictor armean. S-a nascut pe 29 noiembrie 1926 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Ziua Pastelui a fost sarbatorita în ultimul sat armean al Turciei, Vak?fl?. Crestinii s-au reunit în satul Vak?fl? din Samandag la Biserica Fecioarei Maria.

3.

Armenii iranieni au tinut ritualuri în Bisericile Sfântul Serkis si Sfântul Vartanates din Teheran cu ocazia Saptamânii Mare si a Pastelui.

4.

Actrita Hasmik Khojyan a publicat o noua fotografie, prezentând imaginea ei de primavara.

5.

Aflam cu tristete ca pe 18 aprilie 2022 a încetat din viata pictorul Ferdinand Manukyan.

Ferdinand Manukyan s-a nascut pe 20 aprilie 1941 la Gyumri. În 1960 a absolvit Colegiul de Arte Frumoase din Erevan, în 1967 Institutul de Arte Plastice din Erevan. În 1968-1972 a fost principalul pictor al orasului Gyumri. A lucrat în principal în domeniul picturii monumentale. Mozaicurile lui Manukyan realizate cu tehnica florentina sunt tipice pentru fresce, reprezentarile autentice ale descrierii nationale, lumea materiala a oamenilor abstracti. Lucrarile lui Manukyan sunt pastrate în Galeria Nationala a Armeniei, în Muzeul de Arta Contemporana din Erevan .

6.

Sa ne aducem aminte ca în 2015, anul comemorarii a 100 de ani de la genocidul armean, Biserica Armeneasca a facut un pas fara precedent si cu adevarat remarcabil: Canonizarea martirilor genocidului de catre Biserica Armeneasca.  Cei care au pierit în genocid ca martiri au fost canonizati ca sfinti ai Bisericii Armene. Evenimentul a fost cel mai mare serviciu de canonizare din istorie. A fost un eveniment de o consecinta enorma. Trecusera aproximativ 500 de ani de la ultima data când Biserica Armeneasca a canonizat un nou sfânt.  A fost un eveniment monumental plin de speranta si simbolism.

7.

Jurnalul din 19.04.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN 

 

https://fb.watch/cueqGjgPNk/

About veteranul1