Armenesti – 17 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 17 aprilie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 17 aprilie.

S- a nascut pe 17 aprilie 1885 la Rodosto, Barsegh Kanachyan  , compozitor armean, dirijor, compozitor al imnului Republicii Armenia ( Patria noastra ). A studiat si la Bucuresti pianul si armonia (1903-1908). A decedat pe 21 mai 1967 la Beirut.

Pe 17 aprilie 1922 Arshavir Shirakyan si Aram Yerkanyan i-au ucis la Berlin pe fostul guvernator al provinciei Trabzon, Jemal Azmi (care a ordonat înecarea a 15.000 de copii armeni în mare, în Trabzon) si pe  Behaeddin Shakir , unul dintre fondatorii Teshkilat-i Mahsuse.

 

S-a nascut pe 17 aprilie 1932 la Erevan, Karen Serob Demirchyan , politician si om de stat armean.A fost Prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Armenia (1974-1988). La 23 aprilie 1975, pentru prima data în numele conducerii armene, Demirchyan i-a condamnat pe organizatorii genocidului armean.În 1978 a introdus în Constitutia URSS, limba armeana ca limba de stat. A fost Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Armenia. Erou National al Republicii Armenia. A murit pe 27 octombrie 1999 în timpul crimei savârsite în sala Adunarii Nationale a Republicii Armenia.

A murit pe 17 aprilie 1975 la Erevan, Vigen (Vidok) Khechumyan, scriitor si fost sef al manuscriselor de la Matenadaran.S-a nascut pe 15 decembrie 1916 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Am învatat turcii sa faca pîine cu 117 ani în urma.Un cuptor cu pita care functioneaza în Bazarul Demirciler din centrul orasului Afyonkarahisar este o legenda vie. Cladirea, care a fost construita de zidarii armeni din piatra înainte de proclamarea Republicii si-a început activitatea ca brutarie în 1905  si focul cuptorului nu a mai fost stins din acea zi. S-a pastrat de la armeni si modul de coacere a aluatului.

3.

Cântareata Arminka, care locuieste în SUA cu familia ei în ultimii ani, a publicat o noua fotografie, prezentându-si stilul stradal.Fotografia publicata pe pagina de Instagram a fost realizata la New York. Tânara mamica poarta o bluza neagra, jambiere rosii, pe care i-a combinat cu cizme lungi, o jacheta la moda. Arminka si-a adunat parul, iar geanta eleganta si ochelarii de soare completeaza imaginea. „Este greu sa gasesti timp pentru Instagram în New York”, a comentat cântareata la publicatie. Sa ascultam melodia Jura a lui Tigran Zhamkochyan în interpretarea lui Arminka pe: https://youtu.be/aW1Rbe68iR8

Sursa+foto:lurer.com

 

 

 

4.

16 aprilie a fost declarata Ziua Cinematografiei Armene ne informeaza presedintele Uniunii Cinematografelor din Armenia Harutyun Khachatryan.

5.

Armenia gazduieste unele dintre cele mai bune trasee de mers pe jos din Europa si nu trebuie sa fii un drumet pasionat pentru a experimenta frumusetea sa natural ne informeaza Gabriel Kirellos (Gabi este un scriitor de calatorii pasionat de natura, de minuni geografice si  de arta culinara). Reportaj+foto pe:

https://www.thetravel.com/armenia-is-home-to-europes-best-walking-trails/

6.

Pe 16 martie 2022 , a fost pusa în circulatie o carte postala fata-verso cu 1 stampila dedicata temei „150 de ani de la Karapet (Charles) Adamian”.

Stampila postala a cartii postale îl înfatiseaza pe pictorul armean Karapet (Charles) Adamian (1872-1947). Coltul din stânga jos al cartii postale înfatiseaza inscriptiile „A 150-A ANIVERSARE” si „Pictor armean” scrise în limbile armeana si engleza.

Partea din spate a cartii postale înfatiseaza pictura lui Karapet (Charles) Adamian „Femeia la malul marii”.

7.

Pe 16 martie 2022 , a fost pusa în circulatie o carte postala fata-verso cu 1 stampila dedicata temei „125 de ani de la Michael Arutchian”.

Stampila postala a cartii postale îl înfatiseaza pe pictorul armean, unul dintre fondatorii artei teatrale-decorative armeane Michael Arutchian (1897-1961). Coltul din stânga jos al cartii postale înfatiseaza inscriptiile „A 125-A ANIVERSARE” si „Pictor armean” scrise în limbile armeana si engleza.

Partea din spate a cartii postale înfatiseaza schita lui Michael Arutchian a îmbracamintei lui Nazar pentru spectacolul „Nazar the Brave” de Derenik Demirchyan (1930).

8.

Pe 9 martie 2022 , a fost pusa în circulatie o carte postala fata-verso cu 1 stampila dedicata temei „125 de ani de la Hovsep Karalian”.

Stampila postala a cartii postale îl înfatiseaza pe pictorul armean Hovsep Karalian (1897-1981). Coltul din stânga jos al cartii postale înfatiseaza inscriptiile „A 125- A ANIVERSARE” si „Pictor armean” scrise în limbile armeana si engleza.

Partea din spate a cartii postale înfatiseaza pictura lui Hovsep Karalian „Pe strada” (1950).

About veteranul1