Armenesti – 10 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 10 aprilie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 10 aprilie.

A fost desfiintata pe 10 aprilie 1840 Regiunea Armeana. Regiunea Armeana a fost înfiintata în 1828 de catre tarul Nicolae I  dupa ratificarea  Tratatului de la Turkmenchay. Acest tratat a fost un tratat de pace dintre Persia  (Iranul de astazi) si Imperiul Rus care a pus capat Razboiului Ruso-Persan din 1826-1828. .

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

O motiune pentru înfiintarea unui departament în Ministerul Culturii a fost adoptata recent în unanimitate de parlamentul Ciprului. Vartkes Mahdessian, membru armean al Camerei Reprezentantilor a Ciprului, a informat despre acest lucru pe Facebook.„Înfiintarea noului departament vizeaza promovarea si conservarea mostenirii culturale a comunitatilor si grupurilor religioase de maroniti, armeni si latini.

Sa speram ca dupa încheierea razboiului, Ucraina va urma exemplul Ciprului.

Sursa:news.am

3.

Profesorul american Stephen Badalyan Riegg ne prezinta în eurasianet.org articolul “ Perspective | Nu da vina pe Armenia pentru legaturile sale cu Rusia”. Trist, dar adevarat. Domnul profesor preda la Texas A&M University si este autorul cartii Russia’s Entangled Embrace: The Tsarist Empire and the Armenians, 1801-1914 ( Încurcata îmbratisare ruseasca: Imperiul Tarist si armenii, 1801-1914).

Cititi pe: https://eurasianet.org/perspectives-dont-blame-armenia-for-its-ties-to-russia

4.

Surpriza sau nu! Analistul independent Armen Hovhannisyan într-un interviu acordat ArmInfo, afirma ca daca ar avea loc un referendum pentru aderarea Artsakh la Rusia referendumul are toate sansele sa treaca.

Perioada recenta a cunoscut rapoarte regulate despre sentimentele poporului din Artsakh în favoarea unui referendum privind aderarea la Rusia. Sursele rapoartelor se afla în cea mai mare parte în Artsakh, dar si în mass-media federala rusa.

Sursa:armininfo.info

5.

Dupa cum probabil stiti ,Ambasadorul Armeniei, Arman Hakobyan, si-a prezentat acreditarile presedintelui statului Israel, Yitzhak Herzog.

Aflam ca Presedintele Herzog a mentionat ca tatal sau, al saselea presedinte al Israelului, Chaim Herzog, a primit acreditarile primului ambasador armean în Israel dupa stabilirea relatiilor diplomatice.

La sfârsitul întâlnirii, presedintele Herzog a prezentat ambasadorului Hakobyan placile ceramice ilustrate ale artistei armene Marie Balyan din Ierusalim, situate în parcul resedintei sale si însotite de un panou cu inscriptia „Ceramica armeana”.

6.

Noi emisiuni filatelice. Pe 7 aprilie 2022  , doua marci postale dedicate temei „Armeni proeminenti. 100 de ani de la Lavinia Bazhbeuk-Melikyan” au fost puse în circulatie.

Timbrul postal cu valoarea nominala de 280 AMD înfatiseaza tabloul „Autoportret cu Zhilinskaya” al pictoritei proeminente armene Lavinia Bazhbeuk-Melikyan (1922-2005), iar timbrul postal cu valoarea nominala de 410 AMD reprezinta tabloul ei „Cacti”. ”.

7.

Noi emisiuni filatelice. Pe 8 aprilie2022 sunt puse în circulatie doua marci postale dedicate temei „Flora si Fauna Lumii Antice”.

Marca postala cu valoarea nominala de 220 AMD înfatiseaza dinozaurul mâncator de plante „Triceratops” iar timbrul postal cu valoarea nominala de 280 AMD înfatiseaza pradatorul acvatic „Liopleurodon”.

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1