Armenia – 05 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenia – 05 aprilie 2022.

1.

Aflam cu tristete ca a încetat din viata la 2 aprilie la Istanbul,M?g?rdiç Margosyan , profesor,scriitor si jurnalist, co-fondator al editurii Aras Între 1966 si 1972 a fost directorul  Liceului Armean Surp Haç T?brevank si a predat, de asemenea, filozofie, psihologie, limba armeana si literatura. S-a nascut la 23 decembrie 1938 la Diyarbakir. Dumnezeu sa-l odihneasca! ?????? ?????? ??? ?????!

 

2.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 5 aprilie.

Pe 5 aprilie 1913 s- a nascut la Tbilisi, Azat Sherents , celebru actor, unul dintre fondatorii comediei cinematografice armene.  A decedat pe 25 decembrie 1993 la Erevan.

A fost fondat la 5 aprilie 1953 la Erevan Muzeul Hovhannes Tumanyan  Arhitectul muzeului a fost Grigor Aghababyan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

Pe 4 aprilie 2022 , o marca postala dedicata temei „Armeni proeminenti. 125 de ani de la Yeghishe Charents” a fost pusa în circulatie.

Marca postala cu valoarea nominala de 400 AMD îl înfatiseaza pe proeminentul poet armean Yeghishe Charents (1897-1937) pe fundalul scrierilor sale. De asemenea, timbrul postal înfatiseaza inscriptia „A 125- A ANIVERSARE” în ??limbile armeana si engleza.

4.

Senatorul Gary Peters îi chestioneaza pe generali despre atacurile Azerbaidjanului împotriva Armeniei.

Urmareste videoclipul Forbes la  https://www.youtube.com/watch?v=WB8uzjEgc-4

5.

Armenia la Eurovision 2022 este reprezentata de Rosa Linn cu „Snap”. Amanunte despre Rosa Linn si cântecul ei „Snap”, inclusiv versurile pe:

 

“Snapping one, two, where are you?” — Rosa Linn’s “Snap” lyrics are about the power of shaping your own reality

 

6.

Se apropie ziua de 24 aprilie când armenii din întreaga lume si alaturi de ei numerosi prieteni din tari care au recunoscut sau nu genocidul armean comemoreaza 107 ani de la tragicul eveniment. Sa ne amintim de cele 1500000 de victime care au murit ucisi de turci fara a avea alta vina decât aceea ca erau crestini. În întreaga lume s-au ridicat monumente în onoarea si spre neuitare a celor ucisi fara mila. Putem vedea aceste memorial pe: https://www.armenian-genocide.org/memorials.html

7.

La 4 aprilie 2022, Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare SDC a aprobat o suma de 4.500.000 CHF pentru promovarea politicilor de mediu si schimbari climatice. Inima si miezul proiectului este dezvoltarea unui turism prietenos cu mediul, având ca principal beneficiar populatia rurala, saraca.

Proiectul va dura opt ani si va fi implementat în regiunile Tavush, Lori, Syunik si Vayots Dzor din Armenia.

8.

Ziarul Los Angeles Times a descoperit o frauda în administrarea fondurilor ce urmau sa despagubeasca familiile victimelor genocidului. Anthony Portantino , Jackie Speier, Adam Schiff si Anna Eshoo cer efectuarea unei anchete.

https://www.latimes.com/california/story/2022-04-02/lawmakers-call-for-investigation-of-armenian-genocide-settlement-fraud

9.

O moara de apa veche de 150 de ani din satul Yesiltas din Hakkari a supravietuit în ciuda tehnologiei si înca functioneaza.Stapânul actual, turcul Hüseyin Kartal, nu uita sa precizeze ca moara a fost construita de un maestru armean pe nume Kasilian (Kashil), iar kurzii si armenii îsi macinau porumbul si grâul în aceasta moara la acea vreme.

Sursa:rudaw.net

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1