Armenesti – 4 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 4 aprilie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 4 aprilie.

A decedat la Cairo pe 4 aprilie 1945, Vahan Tekeyan  , celebru poet armean. El este cel mai bun creator armean care a supravietuit accidental genocidului, care a pastrat înalta credinta viitorului, a mentionat ideile de veselie si eroism în lucrarile sale. S-a nascut la Istanbul pe 21 ianuarie 1878.

S-a nascut la Tbilisi pe 4 aprilie 1855, Tovmas Hovhannes Nazarbekyan ,   personalitate militara armeana, general-maior al armatei ruse, comandant. Bataliile eroice din mai 1918 au avut loc sub comanda sa generala. A murit la 19 februarie 1931 la Tbilisi.

Mkriti I of Van (Mkrtich A. Vanetsi ,Khrimian “Hayrik”) s-a nascut la Van pe 4 aprilie 1820 si a decedat la Vagharshapat pe 20 octombrie 1907. La 5 mai 1892, la Etchmiadzin a fost ales în unanimitate drept cel de- al 125-lea Catholicos al Bisericii Apostolice Armene. A fost o important figura socio-politica, culturala si intelectuala, scriitor.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Peste 40 de monumente sunt puse în pericol din cauza operatiunilor militare din tronsoanele Parukh-Karaglukh. Azerii au reusit deja sa distruga cimitirul din secolul IX-XIII de lânga satul Parukh.Biserica Surb Astvatsatsin din Karaglkh este pe cale de disparitie, în apropierea careia se afla khachkars destul de celebri din secolul al XIII-lea, vechiul cimitir din Karaglkh .

3.

Actorul armeano-american Roman Mitichyan se impune la Los Angeles. Roman Mitichyan  s-a nascut la 4 septembrie 1978 la Vanadzor. Mitichyan si familia sa s-au mutat în America în 1997. Actorul si regizorul armeno-american   a lansat recent noul sau film Real Heroes Don’t Die.

4.

Presedintele Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Caucazul de Sud, europarlamentarul Marina Kaljurand, a cerut retragerea imediata a trupelor azere înapoi în spatele liniei de contact din Artsakh.

„Mi-am împartasit îngrijorarea cu privire la intruziunea militara neprovocata a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabakh saptamâna trecuta, încalcând acordul de încetare a focului din 9 noiembrie 2020. Am cerut retragerea imediata a fortelor din spatele liniei de contact, în conformitate cu apelurile celor trei Minsk Group Co. -Presedinte tari”, a spus europarlamentarul.

„Mi-am amintit, de asemenea, Rezolutia Parlamentului European din 10 martie 2022 privind distrugerea mostenirii culturale din Nagorno-Karabah si am subliniat necesitatea ca Azerbaidjanul sa permita urgent misiunii tehnice independente planificate UNESCO sa acceseze regiune si sa îsi desfasoare activitatea nestingherita”, a adaugat ea. .

5.

Expertul armean din Iran Vardan Voskanyan, care conduce Catedra de Studii Iraniene a Facultatii de Studii Orientale de la Universitatea de Stat din Erevan (YSU), a respins afirmatiile autoritatilor armene conform carora semnarea unui tratat de pace cu Azerbaidjan ar asigura pacea pentru Armenia si Artsakh.

„Ei încearca sa ne convinga ca o bucata de hârtie numita tratat ar trebui sa asigure pacea pentru Republica Armenia si Republica Artsakh”.

„De fapt, niciun document nu poate împiedica regimul barbar din Baku sa ocupe întregul Artsakh si alte teritorii vitale pentru Armenia, daca inamicul este convins ca o poate face cu forta.

Sursa+foto:panorama.arm

6.

Aflam cu tristete ca a încetat din viata la 2 aprilie la Istanbul,M?g?rdiç Margosyan , profesor,scriitor si jurnalist, co-fondator al editurii Aras Între 1966 si 1972 a fost directorul  Liceului Armean Surp Haç T?brevank si a predat, de asemenea, filozofie, psihologie, limba armeana si literatura. S-a nascut la 23 decembrie 1938 la Diyarbakir. Dumnezeu sa-l odihneasca! ?????? ?????? ??? ?????!

About veteranul1