Armenesti – 2 aprilie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 2 aprilie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 2 aprilie.

Marietta Shaginyan s-a nascut pe 2 aprilie 1888 la Moscova, în familia unui medic. A fost scriitor, poetesa, critic de arta. Marietta Shaginyan a murit pe 20 martie 1982 la Moscova, cu doar câteva zile înainte de a împlini 94 de ani.

Soghomon Tehlirian s-a nascut la 2 aprilie 1897 la Bagarich (Erzurum) si a decedat pe 23 mai 1960 la San Francisco , activist armean al miscarii de eliberare nationala, supravietuitor al genocidului armean. S-a oferit voluntar pentru Operatiunea Nemesis, care avea ca scop executarea condamnarilor la moarte ale Instantelor martiale turcesti din 1919-1920, pronuntate în contumacie. Soarta îl va desemna ca executant si principal responsabil al comando-ului care a vizat lichidarea lui Talaat Pasa, La sfârsitul unei cautari de mai bine de un an, Tehlirian l-a ucis la 15 martie 1921, cu un glont de revolver, în plina zi si în prezenta a numerosi martori, la Berlin pe Talaat Pasa. Refuzând sa fuga, a fost arestat de politia germana. În urma procesului din 2 si 3 iunie Instanta de Judecata l-a achitat pe Tehlirian. Procesul a fost rasunator, iar rezultatul sau este interpretat ca o condamnare morala a celor responsabili de genocidul armean.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Indicele Parteneriatului Estic 2021 prezinta performanta celor sase tari din Parteneriatul Estic (Armenia, Ucraina, Moldova, Belarus, Georg esticia si Azerbaidjan) si progresul lor catre dezvoltarea democratica durabila si integrarea europeana.

Indicele masoara evolutiile în domeniile:

  • Democratie si Buna Guvernare
  • Convergenta politicilor cu Uniunea Europeana
  • Dezvoltare durabila

Armenia este lider în regiune în ceea ce priveste independenta justitiei – scor 0,71, urmata de Moldova (0,66), Georgia (0,57), Ucraina (0,56), Belarus (0,50) si Azerbaidjan (0,43).

3.

Valérie Boyer, membru al fractiunii republicane a Senatului francez si vicepresedinte al Grupului de prietenie Franta-Armenia, a cerut guvernului francez, Uniunii Europene si UNESCO sa protejeze poporul si mostenirea culturala din Artsakh. Senatorul a publicat si o fotografie cu parintele Hovhannes Hovhannisyan, pastorul lui Dadivank.

„În timp ce comunitatea internationala este pe deplin implicata în razboiul din Ucraina, cer înca o data Guvernului, Uniunii Europene, UNESCO sa intervina, pentru a proteja populatia armeana si mostenirea sa culturala”, a spus Valérie Boyer.

4.

Jurnalul s?pt?mânii 02/04/2022 prezentat de Henri PAPAZIAN

https://fb.watch/c7Ubo5JtPh/

5.

Motivele unui covor armenesc.

6.

Copresedintii Congresului SUA pentru problemele armene au cerut Departamentului de Stat sa foloseasca toate instrumentele diplomatice pe care le are la dispozitie pentru a opri actiunile beligerente ale presedintelui Azerbaidjan Ilham Aliyev si pentru a-l aduce înapoi la masa negocierilor prin procesul de pace al Grupului OSCE de la Minsk.

7.

Scriitorul, publicistul, analistul politic Artsrun Pepanyan ne prezinta opinia sa despre situatia din Armenia.

Scriitorul a subliniat:

  • Curentul politic care a ajuns la putere în Armenia dupa 2018 nu are absolut nimic de-a face cu Armenia.
  • Suntem într-o catastrofa mentala, aceasta este problema noastra. Noi împiedicam multe, multe forte, nu doar vecinii nostri. De cealalta parte a santului, în spatele poporului armean sunt oameni care folosesc tehnologia prin aceste autoritati si trec calm peste noi.
  • Ei vor sa rupa spiritul miscarii Artsakh odata pentru totdeauna.
  • La mijlocul secolului al XIX-lea, Raffi obisnuia sa spuna poporului armean, ce mai pot face cu tine pentru ca demnitatea sa se ridice în tine?
  • Datorita miscarii Artsakh, natiunea a fost transformata, a capatat un suflu si un spirit nou.
  • În 1996, ANM nu avea nimic de-a face cu natiunea armeana, iar continuarea guvernarii în toamna lui 1996 este guvernul creat dupa 2018.
  • Am câstigat razboiul, dar toti slabim involuntar tara prin rezolvarea problemei noastre personale.
  • Noi, poporul nostru, distrugem statul.
  • Este usor sa induci în eroare astfel de oameni.
  • Ni s-a întâmplat un lucru groaznic: am trecut de la o economie comunista la capitalism, tipul inferior cultural a devenit proprietarul tarii. Nu au în constiinta notiunile de patrie, natiune, sunt ghidati de interes personal si pentru câstig personal, sunt pregatiti pentru orice.
  • Capitalismul a alungat constientul si a adus adaptabilul.
  • Oamenii trebuie sa fie în Armenia pentru a întelege, pentru a realiza ce fel de oameni avem pentru a ne salva specia.
  • În mâinile superputerilor, democratia este o modalitate de a guverna o societate subdezvoltata din punct de vedere politic.
  • Fortele externe puternice functioneaza foarte bine cu oameni special alesi aici, tot în parlament.
  • Suntem într-o situatie foarte dificila, solutia nu va fi prin forte politice.
  • Acestea sunt elite false, nu exista elita astazi.
  • Problema este dificila, dar exista o solutie, este necesar sa avem oameni care sa înteleaga problema, sa implice oameni speciali, sa formeze un consiliu de devoti.
  • Exista doua cai în fata noastra: fie vom disparea ca specie, fie trebuie sa jucam un rol în lumea pe care o aveam cândva.
  • Aceasta lume va fi scoasa din groapa de popoarele stravechi, suntem cei mai batrâni, solutia este în genele noastre, în subconstientul nostru.
  • Este nevoie de oameni cu gândire unica pentru a rezolva problema.

https://youtu.be/ZS8MoYccWxQ

8.

Rusul nu este de vina. Vinovatul este armeanul care credea ca va pune problema Karabakhului pe umerii rusilor si va continua sa cocheteze cu turcii a declarat expertul Armine Adibekyan.

https://168.am/2022/03/29/1675348.html?fbclid=IwAR3ZIWOZxST9pgHS0Ra-rIwot-WC2Fs4R3ZvezPdl6nlqUkfu4o4O-PKNNw

9.

Situatia este mai mult decât tulbure în Armenia, din pacate. Iata ce declara filantropul canadian-armean, omul de afaceri Hrach Jabrayan:

„Asemenea oameni, nu doar acum, ci în orice moment, nu s-au ghidat dupa interesele tarii, ci doar dupa interesele lor personale. Acesta este motivul pentru care astfel de oameni au miliarde, sunt taiati de realitatea de zi cu zi. Cum poate acea persoana sa fie legata de oamenii care primesc doar 100-150 de mii de drame pentru munca lor? Aceasta este realitatea, aceasta este psihologia acelor oameni. „Întotdeauna am spus ca astfel de oameni nu sunt armeni, nu pot fi armeni, sa fiu sincer, nu ma intereseaza deloc de ei”, a spus Hrach Jabrayan.

El a subliniat ca este si om de afaceri, considerând imposibil sa adreseze un astfel de apel catre azeri si turci.

„Am spus, voi spune din nou, patria este sfânta, nu este doar un loc de locuit, nu avem patrie de vândut. Desi autoritatile actuale au vândut o parte din patrie pentru interesele lor personale, acest proces continua si astazi. Prefer sa pierd totul, sa traiesc o viata de pustnic si de sarac, decât sa-mi pierd patria si sa-mi promovez interesele personale.

Am putut sa urmaresc interesul pentru pace, când am putut stabili ceva, dar în acest caz nu pot trai solidar cu inamicul pâna când nu ne returneaza pamânturile, nu îsi cere scuze pentru crimele lor si nu ne despagubesc poporul. „Pâna nu vor face toate acestea, nu putem trai în pace cu ei”, a conchis Hrach Jabrayan.

10.

În aceasta perioada dificila pentru Armenia, initiativa FUTURE ARMENIAN a adresat o scrisoare deschisa presedintelui armean Vahagn Khachaturyan, prim-ministrului Nikol Pashinyan, Catholicos of All Armenians Karekin II, Catholicos of Cilicia Aram I, presedintelui Artsakh Arayik Harutyunyan, Presedintelui Adunarii Nationale Armeniei Alen Simonyan si toti liderii alesi si numiti din Armenia si Diaspora.

Textul scrisorii intitulata „Nu este prea târziu sa ne unim pentru a ne salva viitorul” este prezentat mai jos.

„Natiunea armeana se afla în mijlocul uneia dintre cele mai dificile perioade din mai bine de un secol. Întreaga lume trece prin socuri si transformari masive. La o suta de ani de la genocidul armean, revoltele regionale si globale au amplificat din nou existenta existentiala. amenintari la adresa patriei noastre.

Este timpul sa ne unim si sa protejam urgent prezentul pentru a ne salva viitorul. Ca descendenti ai supravietuitorilor genocidului, datoram asta stramosilor nostri. Le datoram asta copiilor nostri, nepotilor nostri si culturii si istoriei noastre.

Provocarile cu care se confrunta natiunea si patria noastra sunt multiple:

  • Artsakh este pe cale de disparitie , iar populatia sa se confrunta zilnic cu amenintari împotriva securitatii sale fizice si sociale, fara nicio certitudine cu privire la viitorul sau.
  • Turcia si Azerbaidjanul , în aliniere, îsi continua politica de a impune pierderi maxime Armeniei. Negocierile în curs cu acestia pot duce la acorduri fortate care ne pun în pericol si mai mult capacitatea de a construi un stat durabil pe patria noastra.
  • Dezvoltarea economica în Armenia a fost lipsita si inadecvata pentru a asigura securitatea noastra nationala. Mai rau, acum ne confruntam cu amenintari geopolitice extreme, razboaie, pandemii si riscuri de sanctiuni.
  • Armenia si diaspora sa nu au gasit modalitati de a colabora eficient în cei 30 de ani de la independenta Armeniei. Retelele si expertiza noastra globala ramân în mare parte detasate de nevoile urgente ale patriei noastre.

Guvernul ales al Armeniei este responsabil pentru statul actual al Armeniei. Cu toate acestea, actiunile pe care le întreprinde acum – sau nu le întreprinde – vor avea un impact asupra viitorului nu numai al Republicii Armenia si al Artsakh, ci si al întregii natiuni. În acest moment istoric, toti liderii alesi si numiti trebuie sa accepte o responsabilitate mai larga, sa valorifice potentialul întregii natiuni si sa fie responsabili fata de armenii din tara si din strainatate pentru a ne îndrepta cursul catre un viitor luminos si prosper.

Astazi, ar trebui sa spunem NU gândirii de status quo, NU subestimarii amenintarilor reale la adresa existentei noastre, NU indiferentei si inactiunii.

În fata acestor realitati actuale, avem nevoie disperata de lideri si lideri care sa comunice, dar si sa asculte, sa se angajeze si sa uneasca natiunea, sa combine resurse si sa actioneze împreuna, întelegând ca niciun grup sau partid politic nu ar trebui sa ia decizii singur.

Initiativa FUTURE ARMENIAN accepta aceasta responsabilitate istorica si este pregatita sa contribuie în orice mod posibil.

Nu este prea târziu sa venim împreuna. Suntem o natiune de supravietuitori, nu de spectatori. Este timpul sa ne angajam în lupta pentru salvarea viitorului nostru colectiv.”

Sursa+foto:panorama.am

About veteranul1