Armenesti – 30 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 30 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 30 martie.

A decedat la 30 martie 2005 la Erevan, Sergey Abrahamyan , renumit lingvist armean , doctor în stiinte filologice, profesor, academician. S- a nascut la 14 februarie 1925 la Tumi.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

În ziarul american The California Courier, Harut Sassounian  publica articolul “Turcia poate pacali unii oameni o data, dar nu pe toti, tot timpul”. Domnia sa spune : “Guvernul turc îsi continua jocul duplicitar de a juca de ambele parti ale gardului, pretinzând ca este prieten atât al Rusiei, cât si al Ucrainei, pentru a beneficia la maximum de pe frânghia sa”.

Harut Sassounian pe numele sau adevarat Harutyun Manug Sassounian s-a nascut în 1950 la Alep. Este scriitor american-armean, activist social, redactor-sef si editor al The California Courier. Cititi ca merita pe: http://www.thecaliforniacourier.com/turkey-can-fool-some-people-some-time-but-not-all-people-all-the-time/

3.

Armenia continua sa lupte împotriva COVID -19.La 21 martie Armenia a înregistrat 422.468 de cazuri de coronavirus si 8.610 de decese; 409.819 s-au recuperat.

4.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liege din Belgia Emmanuel Serusiaux,  Nicolas Magain si savantul olandez Peter van den Boom au descoperit o noua  specie de lichen Ramalina si au numit-o Ramalina arsenii în onoarea lui Arsen Gasparyan, seful Grupului de cercetare pentru cercetare si conservare a lichenului de la Institutul Takhtajyan de Botanica a Armeniei. În timpul tezei sale de doctorat, Arsen Gasparyan a efectuat cercetari ample asupra lichenilor din Armenia. „În 2011, când tocmai începusem cercetarile, erau cunoscute 422 de specii de licheni din toata Armenia. Pâna la data publicarii tezei mele de doctorat, acel numar ajunsese la 617. Ca urmare a doar câtiva ani de cercetare intensiva , 195 de noi specii de lichen au fost descoperite în Armenia si 5 noi specii în lume”, a spus Arsen Gasparyan.

5.

Poate va intereseaza. Atelier de canto modal armean, gazduit de Aram si Virginia Kerovpyan în perioada 29 iulie – 1 august 2022 la La Haye-Pesnel (Manche).

Un concert de cântece armenesti, miercuri, 3 august 2022, la 21:00 la Abbaye de la Lucerne cu Aram, Shushan, Vahan si Virginia Kerovpyan.

Amanunte pe: festival.lucerne@free.fr

6.

Jurnalul din 30.03.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN

 

https://fb.watch/c3Zffa5zeI/

About veteranul1