Armenesti – 27 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 27 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 27 martie.

Pe 27 martie 1920 în cadrul Operatiunii Nemesis, Arshavir Shirakyan  l-a împuscat pe armeanul tradator Vahe Ihsan (Yesayan) la Constantinopol .

 

Gürgen Yan?kyan  s-a nascut pe 24 decembrie 1895  la Erzurum. Scriitor si inginer a ucis la batrânete (77 de ani) doi oficiali turci pe 27 ianuarie 1973. A fost condamnat la închisoare pe viata. A decedat în California 27 martie 1984 la 88 de ani. În 2019 a fost reinmormantat in Panteonul Yerablur.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Celebrele surori armene-americane Ani (violoncel) si Marta (pian) Aznavoorian vor lansa albumul lor de debut în duo, „ Gems from Armenia ”pe 8 aprilie. Duo-ul Aznavoorian din Chicago celebreaza sunetele patriei lor ancestrale printr-un studiu panoramic al muzicii clasice armenesti, inclusiv lucrari ale compozitorilor Komitas Vartabed, Aram Khachaturian, Arno Babajanian si Avet Terterian; compozitorii armeni contemporani Serouj Kradjian, Alexander Arutiunian si Vache Sharafyan; si înregistrarea în premiera mondiala a unei noi piese de Peter Boyer.

În premiera pentru dumneavoastra o secventa din CD: Aria & Dance for Cello & Piano: I. Aria

https://youtu.be/7JNcpmfjKRs

3.

Knarik O. Meneshian a publicat in ziarul american armenianweekly.com un articol extrem de interesant intitulat “Pagini din Istoria Armeniei” . Merita sa-l cititi. Knarik O. Meneshian s-a nascut în Austria. Tatal ei era armean, iar mama ei austriaca.

https://armenianweekly.com/2022/03/24/pages-from-armenian-history/

4.

Un scandal diplomatic era cât pe-aci sa izbucneasca între Erevan si Kiev. Cu trei zile în urma pe pagina oficiala de Twitter a Radei Supreme, Ucraina a salutat actele teroriste initiate de Azerbaidjan în Artsakh, în urma carora linia de contact postbelica dintre Artsakh si Azerbaidjan a fost înca o data încalcata în favoarea Azerbaidjanului. Între timp mesajul a fost sters. A fost o eroare tehnica? A fost un mesaj subliminal? Analizati si dvs. postarea.

Sursa:168.am

5.

Gabriel Gavin este un jurnalist si scriitor britanic. A scris pentru The Independent, VICE, The Spectator, POLITICO, The Daily Mirror, The Telegraph, The Diplomat, The Kyiv Post si altele. De asemenea, a avut aparitii la radio si televiziune pentru BBC Radio 2, BBC Scotland, Times Radio, Sky News, BBC Ulster, BBC Persian si BBC 5 Live.

A scris pentru spectator.co.uk un articol intitulat “ Se raspândeste razboiul lui Putin ?”.

O scurta secventa:

“În ciuda faptului ca a fost una dintre putinele democratii autentice care au aparut în urma caderii URSS, Armenia a primit putin sprijin din partea Occidentului: doar Rusia a fost dispusa sa-si sustina vecinul din sud. Mii de armeni au fost fortati sa paraseasca Nagorno-Karabah în timp ce armata azera a intervenit si a preluat controlul oraselor si satelor, darâmând biserici si redistribuind proprietatile civile. Razboiul a fost oprit abia atunci când un acord de încetare a focului negociat de Moscova a vazut trupele rusi de mentinere a pacii desfasurate la sol – lucru pentru care cei din capitala armeana, Erevan, au cerut în mod repetat. Acum, însa, cu Kremlinul preocupat de invazia sa catastrofala în Europa de Est, se pare ca pacea fragila s-ar putea spulbera”.

Daca vreti sa cititi tot articolul accesati: https://www.spectator.co.uk/article/putin-s-war-risks-spreading

6.

O biserica armeana din Bursa, Turcia, se prabuseste si se prabuseste zi de zi ca urmare a nepasarii autoritatilor turcesti.

Sursa:news.am

About veteranul1