Armenesti – 26 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 26 martie 2022.

1.

Va sustine în Armenia un concert de muzica indiana-armeana la „Sitar” un armean din Australia pe numele sau Peter Davidian. Sitarul este un instrument medieval care poate imita vocea umana. Tonul sau vibrator rezonant este destul de hipnotic atât pentru jinstrumentist, cât si pentru ascultator, este la fel de potrivit atât pentru muzica meditativa lenta, cât si pentru improvizatie cu o structura melodica foarte rapida.Sitarul s-a impus ca un instrument proeminent al muzicii clasice indiene în nordul Indiei.

Peter Davidian declara „Armenia este patria mea, si sunt primul din familia mea care s-a întors din Australia dupa 3 generatii. Stramosii mei au fost din Julfa, Nahicevan pâna la începutul secolului al XVII-lea. Apoi au mers la New Julfa, Isfahan, Iran, unde s-au nascut bunicii mei. Ei, ca multi din New Julfa, au plecat în India. Ulterior, s-au mutat în Indonezia si apoi în Australia în 1946, dupa al Doilea Razboi Mondial.

Îmi plac atât de multe lucruri în Armenia. Oameni foarte primitori, mâncare, peisaje montane frumoase, biserici si manastiri stravechi, muzica si dans, arta, cultura. Când am ajuns prima data în Armenia, în ianuarie 2019, am simtit ca în sfârsit m-am întors acasa.

Am gasit un mic video cu Peter Davidian cu Veronika Torosyan (Doamna Veronika Torosyan a absolvit Conservatorul de Stat Komitas Erevan si este o vocalista calificata. Iubeste muzica indiana si este o mare fana a lui Lata Mangeshkar. Ea danseaza si dans indian si este membra a grupului nostru de dans Shakti Dance) interpretând Lag Ja Gale. https://youtu.be/CDeOLNQwSiE

2.

Presedintele francez Emmanuel Macron intentioneaza sa-l reîngroape pe poetul si luptatorul armean de rezistenta Missak Manouchian în Panteon.

De câtiva ani încoace, multe personalitati si lideri politici militeaza pentru panteonizarea lui Manouchian.

Missak Manouchian, un armean, emigrat în Franta în 1925, a devenit liderul Miscarii de Rezistenta Franceza. Grupul Manouchian a fost împuscat pe 21 februarie 1944 la Mont-Valérien. În acea zi, Missak a scris o ultima scrisoare sotiei sale: „Sunt sigur ca poporul francez si toti luptatorii pentru libertate vor putea sa ne onoreze memoria cu demnitate”.

3.

Unde s-au refugiat armenii ucraineni?

Înca nu exista cifre despre câti armeni au parasit Ucraina sau câti s-au întors în Armenia. Doar diferite comunitati armene din Europa au date. Comunitatile armene declara ca armenii care au parasit Ucraina au migrat în principal în Europa de Vest, în special în Germania.

Artyom Petrosyan, reprezentantul comunitatii armene din Polonia, a declarat ca are informatii ca numarul armenilor care s-au refugiat în Polonia este de câteva mii.

Peste 1.000 de armeni au migrat din Ucraina în Moldova.

Bagrat Hakobyan, consulul onorific al Republicii Armenia în Slovacia, a declarat ca 260 de cetateni armeni s-au refugiat în Slovacia.

Denis Avtonomov, însarcinat cu afaceri ucrainean în Armenia, a declarat ca, potrivit datelor ambasadei, aproximativ 4.000 de cetateni ucraineni, majoritatea armeni, au sosit în Armenia.

4.

Istoricul turc Taner Akcam a sustinut o prelegere despre Anatomia genocidului în Imperiul Otoman în 1878-1924, la Universitatea Nationala si Kapodistriana din Atena, pe 23 martie.

În timpul prelegerii sale, istoricul turc Taner Akcam a vorbit despre genocidul comis împotriva populatiei crestine din Imperiul Otoman si a mentionat factorii care au servit la baza implementarii acestuia.

El a spus ca dupa asasinarea lui Hrant Dink, societatea turca a început sa se confrunte cu trecutul sau istoric, cu toate acestea, adauga ca Turcia mai are un drum lung de parcurs pentru recunoasterea faptului genocidului la nivel de stat. El spune ca aceasta este, de asemenea, o chestiune de consecinte juridice, care nu este perceputa clar în acea tara.

5.

Aflu ca exista Uniunea Armenilor din Europa. Presedintele organizatiei este Arthur Hovhannisyan din Bulgaria, vicepresedinte Artak Sergoyan din Belgia, membri Vardan Tadjosyan din Armenia, Armenuhi Mkhitaryan din Polonia, Hayk Yeghiazaryan din Spania, Leon Khachatryan din Franta, Kristine Gorgyan, Karo Kumroyan. Secretarul organizatiei este Hovarag Karoghyan. Întrebare Uniunea Armenilor din România este membra a Uniunii Armenilor din Europa? Si daca, da, cine ne reprezinta?

Sursa:shamshyan.com

 

6.

Ziar pentru s?pt?mâna 26.03.2022 prezentat de Henri Papazian .  https://fb.watch/b_zu8e1fBZ/

About veteranul1